Hazır alkolden rakı yapılır mı?
Grand Korçi'Rakı dediğimiz içecek üzüm sumasından ve en fazla %35 oranında tarımsal etil alkol karışımından oluşan ve anasonla ikinci kez damıtılan bir içkidir. Bazı rakılar elbette %100 üzüm sumasından üretilmektedir. Ancak %100 Tarımsal etil alkolden üretilen rakı yoktur ve böyle bir tanımlama da yoktur. '
Başlıktaki sorunun yanıtını fazla merak uyandırmadan vereyim. Hayır yapılamaz. Neden yapılamaz ve aslına ne yapılıyor yazı içinde açmaya çalışacağım ama önce alkol tarihinin mahzenlerinde kısa bir gezintiye çıkalım.
Önce şarap vardı
ardından bira
Tüm içkiler içinde en kadim olanın şarap olduğu bu gün
kanıtlarıyla birlikte bilinen bir gerçek. Nuh’un gemisine asma kökü almasından,
Balkan mitolojisine ve diğer mitolojik kaynaklara kadar biliyoruz ki insanlığın
alkolle tanışıklığı binlerce yıl öncesine dayanıyor. Fermantasyonun
mucizelerini keşfeden insanlık 16. Yüzyıla gelindiğinde bu keşiflerine dünyanın
ücra köşelerini de kattı. Deniz aşırı yolculuklar, savaşlar, istilalar ve
ticaretle geçen macera dolu yılların alkolsüz geçmesi düşülemezdi elbet. Uzun
deniz yolculuklarında denizci başına bir alkol miktarı belirlenir ve rota
üzerinde tedarik noktaları oluşturulurdu. Ağırlıklı olarak şarabın bu uzun
yolculuklardaki sıcak ortamlara dayanamayıp sirkeleşmesi çözülmesi gereken bir
sorun olarak denizcilerin karşısında duruyordu ve bu soruna çözüm aslen
Hollandalı denizcilerden geldi.
Brendinin doğuşu
O yıllarda Fransa şarap üretimi ve ihracatı konusunda pek
çok ülkeden ilerideydi. Fransa’da yüksek asiditesi nedeniyle pek de tercih
edilmeyen beyaz şaraplar ucuz yollu bir şekilde Kuzey Avrupa ülkelerine
gönderilirdi. Hollandalı denizciler kimisi yolda kimisi de deniz seferlerinde
bozulan bu şarapları kaynatmayı aklı ettiler ve elde ettikleri damıtık ürünü
satmaya başladılar. Ortaya çıkan bu içkiye kendi dillerinde ‘brandewijn’ adını
verdiler. Bu isim yanık şarap anlamına geliyordu. İngilizler buna ‘burned wine’
dediler ve zamanla ‘brandy’ olarak kısalttılar.
Yanık şaraptan
konyağa
Cognac bölgesi üzümlerinden yapılan şarabın, Hollandalıların
elinde yanık şaraba dönüşmesinin ardından, Fransızlar 17. Yüzyılda topa girip
‘congac brandy’ üretimi konusunda ustalaştılar.
1930 yılında Cognac bölgesi coğrafi ismini tüm dünyada kabul görecek
şekilde tescil ettirince, sadece bu bölgedeki üzümlerden yapılan içkiye cognac
– konyak denilmesi zorunlu oldu. Dolayısıyla konyak denilen içki aslında bir
yanık şarap, yani brendidir. Ama her brendi konyak değildir. Zira bu bölgede
yetişmiş üzümlerden yapılma şartını karşılamaz. Misal, TEKEL ilk ürettiği brendiye Konyak
adını verince Fransız hükümetinin uyarısına neden olmuş ve rivayet odur ki
Atatürk de bu içkiye ‘madem insanının içini ısıtıyor, kanı yakıyor bizimkinin
adı da Kanyak olsun’ demiştir.
Konyaktan rakıya
Avrupa kıtasında bu gelişmeler olurken benzer tarihlerde
Ortadoğu’da ise arak vardı. Arapça ter
anlamına gelen arak, damıtım esnasında alkolün ter gibi damlayarak akmasından
esinlenerek koyulmuş bir isim ve rakı
isminin buradan geldiği varsayılır. Rakının bu topraklardaki tarihi 1400’lü
yılların sonuna denk geliyor.
Rakı da bir brendi
midir?
Tüm yüksek alkollü içkilerin hammaddesi önce fermantasyona
uğratılır ve elde edilen ‘mayşe’ damıtılır. Meyvelerden elde edilen mayşe
aslında bir nevi şaraptır. Bu şarabın damıtılmasına atfen çıkan ürüne yanık
şarap dediklerini göz önüne alırsanız, rakı için de ‘anasonlu üzüm brendisi’
demek yanlış olmayacaktır. Fark ettiyseniz burada ayırd edici özellik, içkinin
brendi sınıfına girebilmesi için hammaddenin meyve olması gerektiğidir. Dolayısıyla erik, armut, üzüm, kayısı, hurma
vb. meyvelerden yapılan içkilere o meyvenin ismi başa getirilerek brendi adı
verilebilir. Örneğin erik brendisi, üzüm brendisi vb. Balkanlarda bu tür
bredilere genel olarak ‘rakiya’ adı verilmektedir. Aynı şey boğma rakı için de
geçerlidir. Erik rakısı, incir rakısı gibi.
Aşağıdaki sınıflama bu açıdan aydınlatıcı olacaktır.
Tablo 1 : Alkollü içkilerin sınıflandırılması
Meyve dışında hangi
maddelerden alkol üretiliyor?
İçki üretmek için meyve içindeki basit şekerin mayalar
aracılığıyla alkole dönüştürülmesi gerekir. İkinci olarak nişasta gibi
maddelerin enzimler yoluyla parçalanıp şekere ve yine mayalara aracılığıyla
alkole dönüştürülmesi gerekir. Yani meyve dışında arpa, buğday, çavdar,
patates, pirinç mısır gibi hububatlardan faydalanılır.
Hangi içkiye rakı
denir?
İşte bu noktada devreye rakının coğrafi işareti giriyor.
Rakı da Cognac gibi coğrafi işarete sahip bir içkidir ve bu işaret belgesindeki
tanım aşağıdaki gibidir.
‘Rakı; yalnızca suma veya tarımsal kökenli etil alkol ile
karıştırılmış sumanın, 5000 litre veya daha küçük hacimli geleneksel bakır
imbiklerde, anason tohumu (pimpinella anisum) ile ikinci kez distile
edilmesiyle üretilen alkollü içkidir. ‘
Türk Gıda Kodeks Distile Alkollü İçkiler tebliği, tüm
distile alkollü içkilerin ayrıntılı tanımlamasını yapan bir metindir. Bu göre rakının;
1) Üretiminde bakır imbiğe
alınan toplam alkolün en az %65’i suma olmalıdır.
2) Üretilmesinde şeker kullanılması durumunda bu şeker rafine
beyaz şeker olmalı, kullanılan şeker miktarı ürün litresinde en fazla 10 gram
olmalıdır.
3) Uçucu madde içeriği, hacmen %100 alkolün hektolitresinde 100
grama eşit veya daha fazla olmalıdır.
4) Metanol içeriği, hacmen %100 alkolün hektolitresinde 150
gramdan fazla olmamalıdır.
5) Anason tohumundan gelen uçucu yağın anetol miktarı, ürünün
litresinde en az 800 miligram olmalıdır.
6) Hacmen alkol miktarı en az %40 olmalıdır.
7) Dolum öncesi en az bir ay dinlendirilmelidir.
Görüleceği gibi rakı dediğimiz içecek üzüm sumasından ve en fazla
%35 oranında tarımsal etil alkol karışımından oluşan ve anasonla ikinci kez
damıtılan bir içkidir. Bazı rakılar elbette %100 üzüm sumasından
üretilmektedir. Ancak %100 Tarımsal etil alkolden üretilen rakı yoktur ve böyle
bir tanımlama da yoktur.
Tarımsal
Etil Alkol nedir?
Yine Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Tebliği’ne göre
tarımsal etil alkol (TEA); Aşağdaki
tabloda tanımlanan özellikleri taşıyan ve tarımsal
ürünlerin alkol fermentasyonundan sonra distile edilmesiyle elde edilen distile alkollü içkiler hariç
etil alkolü,
Duyusal Özellikler
|
Hammaddesine özgü olandan başka koku ve tad bulunmamalı
|
|
Alkol
miktarı (hacmen %)
|
En az
|
96.0
|
Toplam
asitlik (%100’lük alkolde asetik asit cinsinden gram/hektolitre)
|
En fazla
|
1.5
|
Esterler
(%100’lük alkolde etilasetat cinsinden gram/hektolitre)
|
En fazla
|
1.3
|
Aldehitler
(%100’lük alkolde asetaldehit cinsinden gram/hektolitre)
|
En fazla
|
0.5
|
Yüksek
alkoller (%l00’lük alkolde metil-2 propanol 1 cinsinden gram/hektolitre)
|
En fazla
|
0.5
|
Metanol
(%l00’lük alkolde gram/hektolitre)
|
En fazla
|
30
|
Buharlaşma
Kalıntısı (%100’lük alkolde gram/hektolitre)
|
En fazla
|
1.5
|
Uçucu azotlu
bazlar (%100’lük alkolde azot cinsinden gram/hektolitre)
|
En fazla
|
0.1
|
Furfural
|
Bulunmamalı
|
Tablo 2: Tarımsal etil alkol tanımlaması
Tarımsal etil alkol
hangi ürünlerden elde ediliyor?
Çok uzun yıllar bu konuda başat ürün şeker pancarı melası
idi ancak son yıllarda buğday ve mısırdan yapılan üretim arttı. Maliyet ve
işlem kolaylığı bu artışın başlıca nedenleri arasında sayılabilir. Yurt dışından ithal edilen şeker kamışı
menşeili tarımsal etil alkol miktarında da artış gözleniyor.
Tarımsal etil
alkolden rakı yapılır mı?
Yazının başlığını da oluşturan soruya dönecek olursak, neden
yapılamaz dediğim anlaşılmıştır sanırım. Zira bir içkinin rakı sayılabilmesi
için en az %65’inin sumadan oluşması gerekir. Tarımsal etil alkol üzüm dışı
ürünlerden elde edildiği için, tamamı bu alkolden oluşan bir içkiye ne isim
vermek gerekir bilmiyorum. Literatürde de sınıflama dışı bir ürün gelişiyor son
yıllarda ülkemizde. İçine anason yağı eklenerek ve aktif karbondan geçirilerek rakıya
benzetilen bu içki olsa olsa anasonlu votka gibi bir şeye tekabül eder. Ben bu içkiye ‘rakı benzeri ürün’ adını
veriyorum.
Rakı benzeri ürün
sağlığa zararlı mıdır?
Tablo 2’de tarımsal etil alkolün bileşiminin ne olması
gerektiğine dair veriler yer alıyor. Tebliğe göre üretilmiş bir tarımsal etil
alkolün içine anason yağı ekleyerek yapılan içkinin sağlık açısından özel bir
riski söz konusu değildir. Ancak içine anason aroması, gliserin ilavesi gibi
işlemler için aynı şeyi söyleyemem. Ayrıca rakı benzeri ürün elde etmek için
kesinlikle denatüre edilmemiş yani içine içilmesini engelleyecek katkı
maddeleri (bitrex gibi) katılmamış bir alkol kullanılması gerekir. Gıda ya da tıbbi alkol sınıfına giren alkollerde
bu tür katkı maddeleri bulunmamaktadır.
Maserasyon tekniği ve
rakı benzeri ürün
Rakı benzeri ürünler çoğunlukla hububat alkolünden yapıldığı
için, sert bir içim tadına haiz olmakta, aroma maddelerince meyve alkolüne göre
fakir kalmaktadır. Bu ürünün içim
tadının yumuşatılması için gliserin kullanılması sağlık açısından kesinlikle
tavsiye edilemez. Bunun yerine maserasyon
yöntemiyle tadlandırma daha uygundur. Maserasyon, alkolün içine tadını,
rengini, kokusunu vermesi amacıyla bir başka maddenin (ağırlıkla meyve ve
otlar) katılması ve bekletilmesi işlemine verilen isimdir. Örneği sakızının
alkol maserasyonu, içim tadını ciddi oranda değiştirmektedir.
Yazınız bir harika şahane bilgiler ile dolu çok teşekkür ederim.
YanıtlaSilSormak istediğim bir şey var "Örneği sakızının alkol maserasyonu " demişsiniz bu yöntem hakkında bilgi verebilirmisiniz.
Sevgili dostlar uzunca bir süredir buradan gelen soruları yanıtlamıyorum. Sorularınızı www.abıhayat.com sitesi üzerinden sorabilirsiniz.
SilSelamlar