Bir Kimya Mühendisinin kaleminden rakı gerçekleri

Yaklaşık 70 kg’lık ağırlığa sahip 10 kişiden 5’inin ölmesi için, sıçanlar için ölçülmüş  LD50   değeri üzerinden yaptığım hesaplamaya göre kişi başına 515 ml metil alkol içilmesi gerekir.
Grand Korçi

Ağzındaki lokmayı yavrusuna veren kuş misali, babamın ağzıma dökmesiyle tanıştım rakıyla. Bildiğiniz baba oğul klişesi esasen.  Serengeti steplerinde yavrusunu ava hazırlayan aslan misali de denebilir bir bakıma. Zira, rakıya giden yol engebeli, rakı cezbeli, rakıyla hemhal olma fikri efsuniydi o vakitler bencileyin ergenler için. Zinhar, mihmandarsız çıkılmazdı rakı serüvenine ve aslan yürekli babalar da dünden gönüllü yazılmışlardı mihmandarlığa. Var olsunlar.

Şimdilerde Serengeti stepleri daha bir tehlikeli.  Aslanın soyuna kıran girmiş ama sütünden geçilmiyor ortalık.  Deli Dumrul vergileri neticesinde sarı sarı liralar, lingo lingo şişelere yetmez olunca, ahali çareyi amatör kimyacılıkta buldu. Bu yetmezmiş gibi, Oktay Usta tadında rakı tarifleri meşgul ediyor tüm çilingirleri.

‘Tarımsal kökenli etil alkol’ deyimi lügatlerin gülü oldu tez vakitte.  Bir yandan da paranoyaklara gün doğdu.  ‘İçmem arkadaş ben öyle evde yapılan rakı falan, canımı sokakta bulmadım’cılar epey taraftar da topluyorlar görüldüğü kadarıyla.

Büyük marketlerde tarımsal kökenli etil alkol satışlarında patlama yaşandığına dair haberler gazeteleri süslerken mahalle aralarındaki büfeler dahil ‘Saf Alkol’ satışına başlamış durumda.


Hal böyle olunca profesyonel bir Kimya Mühendisi olarak amatör ruhla mihmandarlık yapmak kaçınılmaz oldu. Zira hangi çilingire çöksem, kimyacılıktan mütevellit herkes bir şeyler soruyor son demlerde.

Eh o vakit kamu alem birdir bize diyerek, bu meseleyi aydınlatmanın vakti gelmiş demektir. Şimdi sakince arkanıza yaslanın, ben anlamam öyle etil alkol falan demeyin. Zira, ‘ortalık bir toz bulutuydu’dan başlayıp, öpijiim abicim’e giden yolu basitçe anlatmaya çalışacağım.  Bilaloğlanların bile anlayacağı perdeden yazacağım yani.

Ama önce şöyle güzel bir Keşan Dublesi koyun kendinize, telefonu Aporlo’ya koyun ve ‘Yine mi çiçek?’ eşliğinde okuyun bu yazıyı.





A. GENEL BİLGİLER – (HAYDİ HOŞ GELDİNİZ)


1. Rakı Nedir?


Bu soruya elbet ‘Rakı candır’dan başka yanıt vermem gerekir. Zira kamucu bir mühendis olarak bana yakışan budur. O zaman sözü Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Tebliği’ne bırakıyorum.
‘Rakı, yalnızca suma veya tarımsal kökenli etil alkolle karıştırılmış sumanın 5.000 litre veya daha küçük hacimli geleneksel bakır imbiklerde anason tohumu (Pimpinella anisum) ile ikinci kez damıtılmasıyla Türkiye’de üretilen ve alkol oranı en az %40 olan distile alkollü bir içkidir.’
Şimdilik şu tarımsal kökenli etil alkol tanımını da bir yere not edelim, sonradan dönmek üzere.

2. Sahte Rakı Nedir?



Adı üstünde aslının taklididir. Şişesi, etiketi, kapağı ve çok büyük oranda tadı, taklidi yapılan ürüne çok yakındır. Yılların akşamcıları bile aradaki farkı anlamayabilir. Bu pazarın büyüklüğü, halka açık yerlerde karşılaşılma olasılığı konusunda kamuyla paylaşılmış bir bilgi maalesef mevcut değil. Ancak aslına yakın bir sahte rakı içiyorsanız bir risk söz konusu değildir.
Bunun yanı sıra bir de rakının etken maddesi olan etil alkol yerine daha ucuz olan metil alkolden yapılan sahte rakılar var ki işte o ölümcül düzeyde risk yaratır.

3. Kaçak Rakı Nedir?




Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulundan gerekli üretim ve satış izinlerini almadan üretilen ya da satışı yapılan rakı bu kapsama girmektedir. Her kaçak üretim yapan sahte rakı üretecek anlamına gelmez. Sadece gerekli ruhsatları olmadan üretim ve satış yaptığı anlamına gelir. Ha bu esnada bu rakılarda da metil alkol olur mu olur.

4. Evde Rakı Üretmek Serbest mi?




Kimine göre serbest kimine göre değil aslında ama bu sıralar hem bunu takan yok hem de yanlış bir şekilde pompalanan bilgi mevcut. Bunun için Tütün ve Alkol Düzenleme Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunu’nun  Değişik 8. Maddesine bakmak lazım. Madde aynen aşağıdaki şekilde:

‘Ticari amaç olmaksızın, kendi ürettiği ürünleri kullanarak elli kilogramı aşmayan sarmalık kıyılmış tütün elde eden veya üçyüzelli litreyi aşmayan fermente alkollü içki imal edenler haricinde, Kurumdan tesis kurma ve faaliyet izni almadan; tütün işleyenler veya tütün mamulleri, etil alkol, metanol ya da alkollü içki üretmek üzere fabrika, tesis veya imalathane kuran ve işletenler bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin günden onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.’
Yukarıdaki madde kısaca şunu söylüyor, sizin bir üzüm bağınız varsa, izin almadan evde ancak 350 lt şarap yapabilirsiniz. Rakı, distile yani damıtık bir içki olduğu için zaten cevaz verilmemiş.
Facebook, instagram gibi mecralarda, evde yaptığınız rakıların, biraların, şarapların fotoğraflarını bu maddeyi bilerek paylaşın derim.

5. Rakı Bozulur mu?

İnsan bozulur, rakı bozulmaz. Ağzı hiç açılmamış bir şişedeki rakınızı istediğiniz zaman tüketebilirsiniz.
Ağzı açık kalmış bir rakı var ise, burada rayihayı oluşturan uçucu bileşiklerin buharlaşması söz konusu
olabilir. Alkol buharlaşabilir. Bu da içim tadını etkileyebilir.

B. BİRAZ KİMYA – (SAĞLIĞINIZA)


Tüm disiplinlerde olduğu gibi mühendislikte de dil birliği önemlidir. Hatta çok çok önemlidir. Dolayısıyla aynı dili konuşabilmemiz için kimyanın bereketli bahçesinde kısa bir geziye çıkmamızda fayda olabilir.

6. Alkol Nedir?


‘Bir alkan molekülünün farklı karbon atomlarındaki hidrojen atomu yerine OH grubunun geçmesiye oluşan bileşiklere alkol denir’

Şaka şaka, üniversite organik kimya dersi havasında geçmeyecek elbette bu yazı.
Kısaca söylemek gerekirse alkoller, bünyesinde hidroksi (OH) grubu bulunduran organik bileşiklerdir.

Fonksiyonel yapıları R-OH olarak gösterilir. Buradaki R; CnH2n+1 genel formülüne uyan kısmı göstermek için kullanılan semboldür.  Bunlara Alkil denir.  Yani alkol, hidroksilenmiş alkildir.
Yaninin yanisi, bakın işin içinde karbon var, hidrojen var, oksijen var. Daha ne olsun.

7. Alkol Nerede Kullanılır?


Plastik, kozmetik, boya, mürekkep, otomotiv  vb. onlarca sektörde çözücü, inceltici, soğutma ajanı, dehidre edici ajan, aromatik ajan, polimerizasyon ajanı olarak kullanılır.  (Ajan derken bildiğinizden değil. Kimyada maddeye, bileşiğe ajan deriz çoğunlukla. Böyle yazınca daha havalı oluyor neticede. )

8. Etil Alkol Nedir?


Bu kardeşimiz R-OH yapısına uygun bir alkoldür neticede amma velakin hayatımızdaki yeri pek bir mühimdir. Formülü de aşağıdaki gibidir. Rakı severler, bu formülü de severler belki.


Kısaca C2H5OH olarak yazılır. Etil alkol ilaç sektörü başta olmak üzere sanayide yoğun kullanılır. Bunun yanı sıra alkollü içecek yapımındaki ana alkoldür. Rakıyla ilişkisi ve hayatımızdaki ehemmiyeti de bundan mütevellittir.

9. Peki Metil Alkol Nedir ?


Artık öğrendiniz, o da hiroksilenmiş bir alkildir. Bir bakıma Etil Alkol’ün (EA) küçük kuzenidir. Kendi küçük ama toksisitesi yani zehirlilik özelliği yüksektir.   Formülü de aşağıdaki gibidir.


Küçük kuzenlik bünyesindeki karbon ve hidrojenden ileri gelir.  Ancak vücutta metabolize olmaz ve formaldehid ile formik aside dönüşür. İşte asıl toksisite buradan kaynaklanır. Bu toksisiteye yol açan MA miktarı LD50 , LC50 gibi değerler üzerinden tanımlanır. Basitçe aşağıdaki hesaptan takip edebilirsiniz. Metil Alkol de (MA) sanayide pek çok yerde kullanılır amma gıda ve alkollü içecek sektöründe kullanılmaz.

10. Etil Ne Yana Düşer Usta Metil Ne Yana?


Meseleyi uzatmamak adına aşağıdaki tabloyu sizler için derledim. Kısa kısa da açıklayacağım.


Görüldüğü gibi her iki alkolün özellikleri birbirine çok yakın. LD50  değeri açısından MA daha erken zarar yaratıyor ve zarar ölümle sonuçlanıyor.

Şimdi şu LD50  meselesini hayvan hakları aktivistlerini falan kızdırmadan açıklamaya çalışayım. Efendim kendisi Lethal Dose’un (Öldürücü Doz) kısaltmasıdır. Hain biliminsanları 1920’lerin sonlarında hain bir yöntem bulmuşlar.  Maddelerin zehirlilik ( toksisite) düzeylerini belirlemek için bir grup deney hayvanını kapalı ortamlara kapatıp, ağız yoluyla, deriden ya da solunum yoluyla bu maddelere maruz bırakır olmuşlar.

Kafesteki hayvanların yarısının öldüğü doza da LD50 demişler.  Böyle deyince pek bir masum gözüküyor. İnsan metabolizmasına yakın olduğu için de çoğunlukla sıçan, fare, tavşan gibi hayvanları kullanmışlar.

Yüksek Lisans çalışmaları sırasında, ödenek yokluğu nedeniyle üniversite para çıkaramayınca bu fakir kulunuz onlarca fareyi kurtarmış oldu ama neticede tez de bir şeye benzemedi.

Vücut kitle indeksi gibi bir şey bu LD50 desem daha rahat anlarsınız sanırım. Şöyle ki bir kg vücut ağırlığı başına alındığında deney hayvanlarının yarısının öldüğü dozun ifadesidir.

Yukarıdaki tabloda MA için 5628 mg/kg değerini hatırlayın.  Diyelim ki 1 kg vücut ağırlığı olan ve 5628 mg (yaklaşık 5,6 gr) MA içirilen 10 sıçan varsa, bu dozda 5’i ölecektir.

Eh bu yazıyı okuduğunuza göre rakıyla tebelleş olduğunuzu varsayıyorum. O vakit rakı göbeğini de hesaba katarak, kadın erkek okur ortalamasını 70 kg alıyorum. Bu durumda 70 * 5,6 gr= 392 gr MA içen 100 okurdan 50’sinin ruhuna fatiha demekten başka bir şey gelmeyecekti elimizden.

11. Yani Kaç Duble Sahte Rakı İçersem Ölürüm?


Bu soruyu sorduğunuza göre siz her şart altında içerim diyenlerdensiniz. O vakit size bir kamu hizmeti daha yapayım. Yaklaşık 70 kg’lık ağırlığa sahip 10 kişiden 5’inin ölmesi için, sıçanlar için ölçülmüş  LD50 değeri üzerinden yaptığım hesaplamaya göre kişi başına 515 ml metil alkol içilmesi gerekir. Bu miktar, bir dublenin 8 santilitre olduğu kabulü üzerinden yaklaşık 6 duble 1 tek eder. Burada duble ve tekleri sek içtiğinizi varsayıyorum.

Bu kadar normal rakı içsem  zaten alkol komasına girerim diye düşünüyorsanız, bu satırların yazarının da içine doğduğu Trakya topraklarına pek uğramamışsınız derim ben de.

Latife bir yana yukarıdaki hesaplama teorik bir yaklaşımın sonucudur. Ancak kaynaklar, 10 ml kadar küçük bir saf metanolün, optik sinirleri hasarladığından kalıcı körlüğe sebep olduğunu söylüyor. 30 ml kadar bir hacmin ise ölümcül olduğunun altını çiziyor.  Ortalama letal (öldürücü) doz ise 100 ml' (vücut ağırlığının kg başına 1-2 ml saf metanol)  beyan ediliyor. [i]


Yani yaklaşık 1-2 duble metanolden yapılmış rakı ölümcül etki gösterebilir, 3 -4 duble ise öldürebilir demek istiyor yukarıda alıntılanan çalışma. Eh neticede saha bilgisine ve bilim insanlarına güvenmek lazım.  Bu çalışma her ne kadar saf metil alkol ile yapılmış olsa ve rakı içindeki metil alkol seviyesine doğrudan uyarlanamasa da dikkate almakta fayda var.

C. BİRAZ ÜRETİM – (ŞEREFE)


12. Etil Alkol Nasıl Üretilir ?


Şimdi efendim, bu EA kimyasal maddelerin reaksiyonu ve doğal ürünlerden olmak üzere iki şekilde üretilebilir. Elbet bizi doğal ürünlerle üretilen kısmı ilgilendiriyor.

Üretim, kısaca glikozun fermantasyonuyla gerçekleşir. Yani elinizde önce üzüm, erik, armut, pancar gibi glikoz içeren meyveler ya da nişasta içeren ve asidik hidrolizde glikoz veren patates, mısır vb.lerinin bulunması gerekir. ( Dikkat edin bu mısır işi ileride başımıza işler açabilir)

Bunlardan elde edilen glikoz ağırlıklı sıvı ( halk dilinde şıra, mayşe), ‘zimas’ isimli bir enzimin sayesinde fermante olur ve etil alkole dönüşür. Çok karışık olan bu reaksiyon sonucu aşağıdaki gibidir.

C2H5OH’ın etil alkol olduğunu hatırladınız değil mi? Kimyacı olmayanlar için söyleyeyim yukarıdaki formül bize 1 koy 2 al diyor.  Bir birim şeker koy, biraz enzim at 2 birim alkol al. Ne güzel değil mi?

Elbet iş bu kadarla kalsa iyi ama maalesef kazın ayağı öyle değil.  Üzüm, erik vb.lerindeki amino asitlerden de amil alkollerin bir karışımı oluşur ki bunun damıtma ile uzaklaştırılması gereklidir.
İlk damıtma sonucu elde edilen bu ürüne ‘Suma’ adı verilir.  Sumanın tek başına yeniden damıtılmasıyla yüksek dereceli alkol elde edilmiş olur.

13. Rakı Nasıl Üretilir ?


Rakı dediğimiz içki, sumanın içine katılan anason, mastik  vb. maddeler ile tekrar damıtılması sonucu elde edilen alkol değeri yüksek ürünün seyreltilmesi ve şeker katılması sonucu oluşan bir içkidir. Bu damıtma sırasında aşağıdaki şekilde görebileceğiniz baş, orta, son olmak üzere üç kısım oluşur.


Şekil 1 : Suma damıtılmasıyla ortaya çıkan ürünler

Baş ve son ürün içeriğindeki kimyasallar nedeniyle sağlık açısından içilmeye elverişli değildir.  İyi bir damıtma yapılamazsa orta kısımdaki damıtıkta, baş ve son kısımdan maddeler kalma potansiyeli vardır.  Orta kısımda kalan baş ve son kısmın bileşenleri rakının içim tadını etkileyeceği gibi sağlık üzerinde de olumsuz etki yaratabilir.  Evde yapılan damıtmalarda bu potansiyel çok daha yüksektir.
Çok genel hatlarıyla üretim akış diyagramı da aşağıdaki gibidir.


Şekil 2 : Rakı üretim şeması

Sumanın anason ile bakır imbiklerde damıtılması esnasında, anasondaki aromatik bileşiklerin alkole geçen rahiyasıdır bir bakıma rakıyı rakı yapan. Öte yandan kullanılan meyvenin de elde edilen rakının içim tadı üzerinde belirleyiciliği vardır. Yani üzümden yapılan rakıyla, incirden, erikten yapılan rakının içim tadı aynı olmayacaktır.

14. Rakı’daki Uçucu Organik Bileşenler Nelerdir?


Sıkın dişinizi az biraz daha kimya konuşacağız sizinle.  Rakı damıtık bir alkollü içki olduğu için rakı kalitesini belirleyen temel unsurlar uçucu bileşiklerdir. Bunlar etanol, metanol, etanol ve metanol dışındaki uçucu bileşikler ve anasondan gelen eteri yağlar olmak üzere 4 grup altında toplanabilir. Uçucu bileşiklerin miktarları ve birbirlerine oranları alkollü içkilere karakteristik tat ve kokularını kazandırmakta ve aralarındaki ilişki kaliteyi etkilemektedir.

Çok genel hatlarıyla söylemek gerekirse Rakı’nın içinde;
1) Alkol fermantasyonu sırasında oluşan uçucu bileşikler
  a) Etil alkol ( Etanol)
  b) Metil alkol ( Metanol)
  c) Yüksek alkoller ( Bkz. Şekil 2)
  d) Esterler
  e) Aldehitler
2) Anasondan kaynaklanan uçucu bileşikler mevcuttur.

15. Ne Yani Piyasadaki Rakılarda Da Metil Alkol mü Var?


Ya ne sandıydınız. Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçecekler Tebiliği piyasaya sürülen rakıların içerisinde uçucu organik bileşiklerin bulunacağı miktarları belirlemiş durumdadır.  Bunlar arasında en tehlikelisi Metil Alkol ( Metanol) olduğu için biz şimdilik ona odaklanalım.

Tebliğe göre rakıda metanol miktarı hacmen % 100 alkolün hektolitresinde 150 gramdan fazla olmamalıdır.

Çukurova Üniversitesi’nden Orhan Gözen’nin 2005 yılında yaptığı, ‘ Türk Rakılarının Bazı Uçucu Bileşikleri Üzerine Bir Araştırma ’ isimli Yüksek Lisans Tezinde[ii] elde ettiği bulgular aşağıdaki grafikte yer alıyor.


Gözen; araştırmasında materyal olarak 3 firma tarafından 7 farklı işletmede 6 marka altında üretilen; Yeni, Tekirdağ, Kulüp, Altınbaş, Burgaz ve Efe rakılarını ele almış ve değişik tarihlerde üretilen 16 adet Yeni Rakı (aynı firmanın 5 farklı işletmesinden), 4 adet Tekirdağ, 4 adet Kulüp, 4 adet Altınbaş, 4 adet Efe ve 4 adet Burgaz Rakı olmak üzere toplam 36 adet rakı örneği kullanmış ve örnekleri iki paralelli olarak almış. Her bir markaya ait örneklerin yarısı işletmelerden, yarısı piyasadan temin edilmiş.

Grafikten de görüleceği gibi piyasaya sürülen rakıların hepsinde değişen oranlarda Metil Alkol var ve neyse ki hiçbiri 150 g/ değerini hL aşmıyor. (Bu çalışmanın 2005 tarihli olduğunu unutmadan yorumlayın lütfen)

Yani piyasadaki rakılarda da metil alkol var ama zarar verecek düzeyde değil demek istiyor bu çalışma bize.

16. Piyasadaki Rakılarda Pancarın Ne İşi Var?


Tekel İnhisarı , yaş üzüm tedariğinde sıkıntı yaşaması, devletin elindeki şeker fabrikalarının çok ucuza alkol üretiyor olması ve bilemediğim başka sebeplerden dolayı, rakının içine pancardan elde edilen etil alkolü de ( Tarımsal Kökenli Etil Alkol)  karıştırır olmuş. Adına da Yeni Rakı deyip milletçe ağız tadımızı bu rakıya kalibre etmiş.

Benim de hatırladığım  ve kalibrasyona uygun katkı koyduğum bu zaman dilimi içinde Kulüp ve Altınbaş’ın taçları dama atıldı. Gelsin Yeni Rakı, dolsun kadehler diyerek yıllar geçti. Bu geçen yıllarda rakının mevzuattaki tanımı da yapıldı. Daha öncede aktardığım gibi; Rakı, bir tek üzüm sumasından ya da üzüm sumasından elde edilen alkole, tarımsal kökenli etil alkol katılmasıyla elde edilen bir içkidir.  Tarımsal kökenli etil alkolün rakıdaki oranı en fazla %35 olabilir.

Bu durum neyi değiştirir derseniz, içim tadını derim. Tekirdağ rakısı yıllarca sadece sumadan elde edilmesiyle farklılığını korumuş bir rakıdır örneğin.

D. EVLERDE NELER OLUYOR? – (HAYDİ FONDİP, FONDİP)



17. Evde Rakı Nasıl Üretiliyor?


Alkollü içkilere getirilen fahiş vergiler sonucu fiyatlar tavan yapınca vatandaş da çareyi evde rakı üretmekte buldu. Genel olarak iki çeşit üretim tekniği kullanılıyor evde yapılan rakılarda.

1) Üzümden yola çıkarak mayşe, suma ve en sonunda rakı elde edenler.

2) Marketlerden, web sitelerinden tarımsal kökenli etil alkol satın alıp içine anason, su, şeker katarak rakı elde edenler.

Birincisi yukarıda anlatmaya çalıştığım gibi kimyasal bir süreçtir. Sağlıklı ve lezzetli bir rakı yapmak için sıkı bir kontrol ve iyi kimya bilgisi ve küçük ölçekli proseslere hakimiyet gereklidir.  Aksi iddialar bir kimya mühendisi olarak tarafımca ciddiye alınmaz.

Zira evde üzüm, suma, rakı sürecinde, elde edilen rakının safsızlık içerme ihtimali yüksektir. Damıtma dediğimiz işlem de bu safsızlıklardan kurtulmaya yarar. İyi bir damıtma için iyi bir distilasyon kolonu ve imbik gerekir. Ev ortamında bunların yerine kullanılan düdüklü tencere, damacana vb. aletlerin takdir edersiniz ki asli işlevleri damıtma değildir. Neyi neden yaptığını ve nasıl yapacağını bilmeyenlerin bu işe girişmeden önce bol bol okuma yapması ve süreci teorik olarak sindirmesi önem taşımaktadır.

İkincisi yöntem ise evde çorba yapmaktan farksızdır. Kiminin çorbasını içmeye doyamazsınız kimininki de mide ekşitir. Kimisi de hiç uğraşmaz ve hazır çorbaya abone olur.

Şu dönemde ikinci yöntem pek revaçta ve aslında herkes evde hazır çorba yapıyor bir bakıma. Sağdan soldan, internetten bulduğu tariflerle karıştırıp karıştırıp şişeliyor akşamcı taifesi.  Sonra da böbürlenerek ve rakı yaptığını zannederek eşe dosta da nasiplendiriyor.

18. Evde Üretilen Rakının Riski Nedir?


Üzümden suma ve sumadan rakı elde edenlerin yaptığı rakılara öncelik verelim ve basitçe sıralayalım.

1. Damıtma sırasında baş üründen orta kısma metil alkol geçişi olabilir. Rakının içinde metil alkol miktarı Gıda Kodeksi Tebliği’inde izin verilen sınırın üzerine çıkabilir. Rakıdaki miktarı doğrudan öldürücü seviyeye ulaşmasa bile, göz bozukluklarına vb. şikayetlere yol açabilir. Üretilen rakının içine eser miktarda karışsa bile ağız tadınız bozulur, baş ağrısı artar vb. Üretilen rakının içindeki MA varlığını tayin etmek için gaz kromatografisi en kesin yöntemdir. Ancak ev ölçeğinde bu mümkün değildir. Bunun yerine bir el refraktometresi işe yarayacaktır.

2. Baştan iyi bir ayrımsal kolon ve sonrasında da 'pot still' tabir edilen yöntemle bilinçli bir damıtma yapılmaz ise orta üründe, arzu edilenden daha fazla seviyede yüksek alkoller (füzel yağı) kalabilir ki bu da sağlık ve lezzet açısından keyif kaçırıcı olabilir. İyi bir kolondan kasıt 'plate' adı verilen bölmelere hazi bir kolon ya da hijyen ile kimyasal kontaminasyon riski yaratmayacak dolgu malzemeli bir kolondur. Elbet bu kolunun çapı ve uzunluğunun , damıtım kazanına nispetle hesaplanmış olması şartıyla.

3. Damıtma işleminden sonra elde edilen rakı yüksek derecede alkol içermektedir. Bu alkolün hacmen %40 olacak şekilde seyreltilmesi lazımdır. Diyelim ki 1 litre %96’lık rakı elde ettiniz. Bunu %40’lık olacak şekilde seyreltmek için ne kadar su koymanız gerektiğini hesaplayacak kadar hesap bilmiyorsanız bu işe girişmeden önce bir düşünün. En ufak ölçü kabı değişiminde ezbere yaptığınız seyreltme miktarları şaşar. Kendinizi de ikram ettiklerinizi de sıkıntıya sokar, mahçup olabilirsiniz.

4. Şimdiye kadar pek üstünde durmadım ama rakı ve damıtma sırasında çıkan ürünler yanıcıdır. Buharlarının ortamda birikmesi sonucu parlama ve patlama riski mevcuttur. Sıvı dökülmelerinde de yangın riski bulunmaktadır. Rakı içeceğim derken evden de candan da olmayın.

5. Tarımsal kökenli etil alkol satın alarak rakı yapanları bekleyen risklerden bir tanesi, aldıkları ürünün metil alkol olma potansiyelidir. Eğer böyle bir şey olursa durum son derece vahim demektir. Aldığınız ürünün etiketinden dahi etil alkol olup olmadığını anlayacak kadar kimya bilginiz ve ekipmanınız yoksa siz bırakın bu işleri, ben size yanar döner meyve eşliğinde bir yolluk ısmarlayayım.

E. YOLLUK



18. İyi de Ben Ne Öneriyorum ?


Vallahi zor bir durum. 70’lik rakının 99 ila 150 TL olduğu bir ortamda, 1 Lt rakıyı 20 TL’ye mal eden birisine, 'bu işler riskli işler, yapmayın şunu evinizde' demenin pek bir manası yok. Üstelik amatör alkollü içecek üretimi pek de keyifli bir uğraştır. Ama yine de önce güvenlik ve sağlık diyerek önerilerimi sıralayayım.

1) Öncelikle ve her zaman devletin bu kadar yüksek vergi koyarak rakıyı fahiş bir fiyata yükseltmesini kabul etmeyelim. Bunu her durum ve ortamda dile getirip tepkimizi koyalım.

2) Hatta bu tepki örgütsüz kalmasın, Tüketici Dernekleri, Halk Sağlığı kurumları, Tabip Odaları, Kimya ve Gıda Mühendisleri Odaları gibi örgütlere baskı yapıp kamuoyu oluşturulmasını sağlayabiliriz. Düşünsenize bu günlerde bir Rakı Miting'i düzenlendiğini.

3) Beşeri hayattaki gelişmelerin hukukun önüne geçtiği bir durumla karşı karşıyayız. Bu durumda,
evlerde distile alkollü içki üretiminin kurallara bağlanmasına dair bir düzenleme için bastırabiliriz. Amatör damıtımcı ruhsatı talep edebiliriz.

4) Bunca riske karşı, yok arkadaş ben rakımı illa evde yaparım derseniz, fermantasyon, damıtma, seyreltme konularında temel düzeyin ötesinde kimya bilgisine sahip olmak için çalışın. Yanınızda yörenizde bu işlerden anlayan bir Kimya Mühendisine erişmeye çalışın.

5) Kimya ve Gıda Mühendisleri Odalarını bu konuda eğitim vermeleri için zorlayabilirsiniz. Bu işlerle uğraşan üyelerinin bilgilerini vermeleri için başvurabilirsiniz.

6) Şüphelendiğiniz, kaynağını bilmediğiniz  alkolü satın almayın ve bundan rakı yapmayın.

7) Yangın güvenliğine azami dikkati gösterin. Yangın söndürme cihazlarınızı ve diğer ekipmanları hazır bulundurun.

8) Kaynağından emin olmadığınız ve size ikram edilen ev yapımı içkilerden küçük miktarlarda tüketin.

9) Tarımsal kökenli etil alkolden yaptığınız rakının tamamen pancar küspesinden elde edilmiş bir rakı olduğunu unutmayın. Çok lezzetli oluyor diye çilingirlerde şişinmeyin.

10) Metil alkol zehirlenmesine uğradıysanız, bilinciniz kapanmadan önce etil alkol, yani orjinal rakı için.

F. SON SÖZ YERİNE (HAYDİ MEYHANE BOYANIYOR)


Rakı eza için değil sefa için içilmesi gereken bir içkidir.  Bu noktada Paracelcus’u anmadan olmaz. Kendisi farmakolojnin kurucuları arasında zikredilir.  Her derde deva meşhur sözünü unutmayın. Dosis Sola Facit Venenum. Yani ‘ Her şey zehir olabilir, bu sadece doz meselesidir.'

Kalın sağlıcakla.


[i] Vale A (2007). "Methanol". Medicine 35 (12): 633–4. doi:10.1016/j.mpmed.2007.09.014.
[ii] ‘Türk Rakılarının Bazı Uçucu Bileşikleri Üzerine Araştırma’, Orhan Gözen, Çukurova Ünv., Gıda Müh ABD, Yük. Lis. Tezi, 2005

Yorumlar

  1. AGA,
    YAZINIZI DİKKATLE OKUDUM,

    BEN DE TEXTİL KİMYASI VE BASINÇLI KAZAN OKUMUŞ BİR TEKSTİL MÜHENDİSİYİM. (EMEKLİ)

    BÜTÜN YAZDIKLARINIZA KATILIYORUM, YAPTIĞIM ARAŞTIRMALAR DA TAMAMEN SİZİ DOĞRULUYOR ANCAK BİR DE BANA BİR İMBİK VE AKSESUARLARI TAVSİYESİN DE BULUNURSANIZ BUNUN İÇİN ARAŞTIRMA YAPMAKTAN BENİ KURTARIRSINIZ. SAĞLIKLI YAŞAMLAR DİLERİM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üstad bakır pot imbik geleneğinden sasmayin derim

      Sil
    2. Bu kadar okuduktan sonra yorumlarda meslektaşımı görmek bana tekstilcinin evrimi esprisini hatırlattı. Sanıyorum ben de evrimleşmekteyim. Evet bu yorumu erik mayşesi distilasyonu esnasında yazıyorum. Sektör daha da kötü :)

      Sil
  2. 3. Damıtma işleminden sonra elde edilen rakı yüksek derecede alkol içermektedir. Bu alkolün hacmen %40 olacak şekilde seyreltilmesi lazımdır. Diyelik ki 1 litre %96’lık rakı elde ettiniz. Bunu %40’lık olacak şekilde seyreltmek için ne kadar su koymanız gerektiğini hesaplayacak kadar kimya bilmiyorsanız bu işe hiç girişmeyin. En ufak ölçü kabı değişiminde ezbere yaptığınız seyreltme miktarları şaşar. Kendinizi de ikram ettiklerinizi de sıkıntıya sokarsınız.

    Şakamı bu sayın blog sahibi:) Kimyadaki n.v.=n2.v2 ye gerek olmadan seyreltmeyiyapamayacaklarmı yani:) Evde içki yapmanın hiçbir sakıncası yok hele migros alkolüyle. Damıtmada plastik aksam yoksa baş ayrılmasa bile metanol senin o ld50'lere yaklaşamaz:) Böyle pranoyalar yaratmayı bırakın toplumda. Parası olmayan evde yapıyor yapmaya da devam edin. Bu arada ben hiçbir ekipman vs satan biri değilmi bu alanda:) Yıllardır ve de ilk bu konularda kimya bilimiyle paylaşım yapa bir paylaşımcıyım. Bloguma beklerim. whiskeydistiller.wordpress.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin uslübunuzla giriş yapayım; Şaka değil bu sayın yorum sahibi:)
      Kendi blogunuzda yazıyla ilgili daha tafsilatlı yaptığınız yorum ve sorulara kısaca cevap vermemek olmaz. Ama önce teknik kısımdan başlamayacağım.
      1) Bence iletişimin başat unsurlarından birisi pozitif tutumdur. Bu tutumdan olumlu sonuçlar çıkacaktır. Bunun dışındaki tutum sahipleriyle iletişim sürdürmek için hevaskar olamayacak kadar yaşanmışlık sahibi hissediyorum kendimi.
      2) Söz konusu yazı, çok genel hatlarıyla bilgilendirme yazısıdır. Metafor ve ironi kullanılarak rahat anlaşılmasına gayret edilmiştir. Dolayısıyla sadece teknik kısımları ileri düzey hobicilere hitap etmeyebilir ki bunda bir sakınca görmüyorum.
      3) Yazının ruhuna ve hatta somut olarak cümlelerine bakarsanız evde rakı yapmayın demiyorum, evde temel kimya ve proses bilgisine haiz olmadan rakı yapmayın diyorum. Bunun için de çevrenizde bu işten anlayan bir kimya mühendisine erişmeye çalışın diyorum. Buradan bu işi kimyagerler, ziraatçiler vs. yapamaz mı gibi bir soru çıkarmanın manası yok. Gerçekçi değil. Benim anlayışıma da uymaz. Bu işi layıkıyla olmak kaydıyla herkes yapabilir ancak işin temelinde kimya ve proses olduğu gerçeğini değiştirmez bu durum. Yazı akarken sadece kimya mühendisini örnek vermem eksik kaldıysa düzeltirim sorun yok.
      4) Gönüllü hobicilik (amatörlük) ile zoraki hobicilik arasındaki çizgiyi kaçırmamak gerektiğini düşünüyorum. Siz bir işe gönül verdiyseniz, onun yoluna girer ve tutkuya dönüştürürsünüz ama rakı pahalı diye evde yapmak, hobicilik (amatörlük) sınıfına girmez. Devlet vergiyi yükselttiyse buna karşı çıkıp yaşam alanlarımızı savunalım diyorum. Herkesin evde rakı yapmaya başladığı bir ülke hayalim yok benim. Gönül verenler yapsın ve onların önündeki engeller de kaldırılsın isterim.
      5) Buna rağmen evde içki yapmaya başlayan birisine de boşver riskleri, baş kısmın şu kadarını at gerisini merak etme, seyreltmeden anlamasan da olur, metil alkolden bir şey olmaz, Migros alkolünden mis gibi rakı olur çağrışımları uyandıracak tavsiyelerde de bulunamam. Son kertede alkol üretmek ciddi bir iştir. Sağlıklı, güvenli ve nefasetli bir ürün elde etmek için uyulması gereken kurallar var ve bunlar disiplin içinde hayata geçirilmelidir. Amatörlük bunu gerektirir. Baştan da kıçtan da, seyreltmeden de, fermantasyondan da iyi anlamak lazım ki işin hakkı verilebilsin. Misal dalışla uğraşmak isteyen birisi, ‘dalış sporu çok pahalı ben eğitim almadan, uygun donanım olmadan da dalarım’ diyebilir mi? Ya da bir dağcı, ‘yüksek irtifa da oksijen takviyesi gereksizdir’ der mi? Ama rakı yapmak isteyen doğrudan işe girişiyor ve işin simsarlarının eline düşüyor gördüğüm kadarıyla.
      6) Metil alkol konusuna kısaca değinmeden olmayacak. LD50 değerleri üzerinden oluşacak riskin olasılığının düşük olduğunu yazı da hesaplıyorum zaten. Ancak yazıda da değindiğim gibi, metil alkol vücutta metabolize olan bir alkol değil. Formaldehid ve formik aside dönüşüyor. Formaldehid mutajenik ve kanserojenik bir kimyasal. Keza son dönüşüm ürünü formik asitin de metabolizma üzerinde riskleri var. Belki içtiğiniz içkideki metil alkolün ürettiği formaldehid ve formik asit akut bir etki yaratmayacak düzeydedir. Ancak kronik etki denen bir etkinin varlığını ne yapacağız. Her gün az az formik asidin vücuttaki akümülasyonu uzun erimde zarar yaratma potansiyeline sahip. Karaciğer bunlara sürekli uğraşmak zorunda. Dolayısıyla kaliteli ve sağlıklı içki, metil alkolden ve kuyruktaki bütil alkol türevlerinden en az miktarlarda içeren içkidir. Onun için yazıyı Paracelsusla bitirdim.
      7) Son olarak, bu konular rakı masasında konuşulsa daha yumuşak bir seyir izler diye düşünenlerdenim
      Kalın sağlıcakla

      Sil
    2. Teşekkürler sayın Admin, ufkumuzu genişlettiniz. Emeğiniz için tekrar teşekkürler.

      Sil
  3. Hocam bu dersi iyi çalışmak lazım. Bak bu lafı hiç bi' talebeden duyamazsınız. Siz de bu dersi iyi çalışın! : - ))

    YanıtlaSil
  4. Cevap için teşekkürler. Migros alkolü zararlıysa Sağlık Bakanlığı'na çağrı yapmak daha doğru olur bu konuda, bloguna yazı yazmış biri olarak. Zira üzerinde gıda alkolü yazmaktadır. Ben migros dışındaki hiçbir alkolü tavsiye etmem kumardan öteye de gitmez diye her fırsatta dile getiririm. Metil alkol konusunda ise boğma rakı üzerine Çukurova Üniversitesi tezinde kötü ayrım yapılmış içkilerin metanol seviyelerine bakabilirsiniz. Ayrım yapılmayan boğma rakılarda bile bu seviye çok çok düşüktür. Kronik alımdaki zararlarına yıllar önce 2013'te sanırım ilk damıtma yazımda kimyaturkte paylaşmıştım. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  5. Migros alkolü zararlıdır demiyorum onunla rakı benzeri ürün yaparsınız demek istiyorum öz olarak:) Şimdi bir de aromacılar çıktı ki rakının nefaseti risk altına girdi. Bence daha olumlu bir noktaya geldik gibi, viski konusundaki yazılarınıza bakacağım uygun bir vakitte. Her bilinçli katkı çok önemli bence.
    Sevgiler, saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazınızı sonuna kadar okudum, teşekkür ederim..

      Sil
  6. yazarken, okurken, migros alkolu (migrosun ürettiği değil akdeniz alkollu içekler firmasından alıp sattığı üründür) üzerine kelam ederken 1-2 dubleyi geçmemek gerek .. evde damıtma ile rakı yapmak ayrı bir meleke.. paranız çoksa irecepht beye verin, yok nefis körleteyim diyorsanız evde rakı votka için migros dan alın, ama başka yerden almayın

    YanıtlaSil
  7. Yazınızı dikkatle okudum. Akıcı bir dille aydınlatıcı bir yazı yazmışsınız. Teşekkür ederim. Fakat bu koşullarda evde rakı yapmak zorundayız. Sizin gibi aydın bir kimyacıdan nasıl daha güvenli bir şekilde evde kendi rakımızı yapabileceğimiz konusunda da bilgilendirme bekleriz.Herkes evde nasıl rakı üreteceğini biliyor ama en sağlıklı rakıyı nasıl üreteceğimiz konusunda yardıma ihtiyacımız var.Sizin gibi bu işten nemalanmayan, sadece ve sadece yardımcı olmaya çalışan uzman arkadaşların bilgilerine ihtiyacımız var. Bu konuda da bir yazı yazarsanız seviniriz. Saygılar.

    YanıtlaSil
  8. Yazınızı dikkatle okudum.
    Bilgilerinizi paylaştığınız icin sahsım adına tesekkür ederim.

    Ancak benim bilgime göre,
    Metil alkol odunun yüksek derecelerde fırınlanması sonucunda elde edilmektedir.

    Etil alkol ise ; sizinde belirttiğiniz gibi , maya gibi canlı organizmaların şekeri bir şekilde parcalaması sırasında ortaya cıkmaktadır. Canlı bir organizmanın kendisi icin ölümcül olan bir maddeyi üretmesi ne kadar mantıklıdır bilemiyorum.

    Size göre; canlı bir organizma zehir iceren metil alkolü hangi aşamada üretmektedir.?

    Yoksa, ikinci damıtma sırasında ortamda bulunan anason tohumları mı buna sebep oluyor.?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Metil alkolün bir tek odunun fırınlanması sonucunda elde edildiği ya da oluştuğu gibi bir durum gerçekçi değil. Siz sanırım internette dolaşan Adli Kimya sunumunu kaynak alıyorsunuz. Metil alkol, mayşenin niteliğine göre oluşma potansiyeli olan bir alkoldür. Damıtma da bunu gideremezseniz rakıya da geçer ki %100 oranında gidermek çoğunlukla mümkün olmaz. Onun için gıda kodekslerinde izin verilen safsızlık sınırları belirlenmiştir. Mayşede üzüm ya da diğer meyvelerin sapı, dalı, kırılmış çekirdekleri vb. var ise MA oluşma potasniyeli daha fazla olacaktır.

      Sil
  9. Merhabalar,

    Yaziniz cok ilgi cekici ve guzel olmus, insana bir aydinlanma hissi geliyor ancak yetersiz kimya bilgisi yuzunden aydinlanamiyoruz, icindeki nukteler de yolluk raki kivaminda olmus, ben dunyanin baska bir kosesinde rakinin olmadigi bir yerde yasiyorum. Buldugumuz rakilari damlalik ile iciyoruz ancak. Tibbi alkol bulmak ise kolay oluyr, C2H5OH M:46.07g/mol var elimde su anda, bir gun raki yapariz diye serin ve karanlik bir kosede sakliyorum. Bu alkolun tarimsal kokenli alkolden bir farki var midir? Yoksa adi mi degisik sadece? Tibbi alkol ile raki yapilir mi? Yapilan raki icilir mi? Icilen raki kor eder mi?

    Ellerinize saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Geç yanıt için kusura bakmayın. Tıbbi kullanım amaçlı alkol, Tarımsal Kökenli Etil Alkol sınıfına giriyorsa yani şeker pancarı melasından ya da benzer bir doğal maddeden üretilmiş ise ve de içinde bitrex ( acı tad verici madde) koyulmamışsa rakı üretimi için kullanabilirsiniz.
      Selamlar

      Sil
    2. Gunde %38,5 alkol oranında 70'lik markalı votka deviren biri 5 litrelik tarımsal ve tıbbi etil alkolden votka yaparsa risk var mıdır doktor? Zira bahsettiğim alkol fiyatı 29 tl (Bulgar uyruklu) (Kasım 2018) Cevap almadan oran tutturma işlerine girişmeyeceğim. :)

      Sil
  10. Faydalı bir makale olmuş teşekürler

    YanıtlaSil
  11. Damıtma isinde sadece rafine seker kullaniliyor ise metil alkol uretme ihtimali duser mi artar mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Metil alkolün rakıdaki varlığı meyvelerdeki pektinden ve çer çöpteki odunsu yapılardan kaynaklanır. Rafine şekerde bunlar olmadığı için metil alkol varlığı bir risk oluşturmayacaktır.

      Sil
  12. Hocam faydalı bilgileriniz için öncelikle teşekkürler.raki yapımı için gerekli ekipmanlar ve rakı yapımı için alkol-su karışımının içerisinde olması gereken değerleri gösterir çizelge varmı varsa bunları nerden ve nasıl temin edebiliriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etanolkolik, buna ilişkin facebook gruplarında pek çok paylaşım ve dosya var. Grupların dosyalar kısmına bakmanızı tavsiye ederim.

      Sil
  13. Butun yazilari bende dikkatlice okudum cok arastirma yapan birisiyim bu sekilde aydinlatici detayli yazilar her yerde bulunmuyor.Paylasimlariniz icin cok tesekkur ederim .Bende bir soru sormak istiyorum.Metil alkol sadece 1. damitilmada giderilebiliyormu ya da saglikli icilebilir oranlara dusebiliyor mu 2. 3. damitimlarda da metil alkol olabiliyor mu orta seviye olarak kabul ettigimiz kismimi kullanalim her zaman.Tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Atasoy ;
      Sorunuzun yanıtı hem evet hem hayır. Bu durum 2 faktöre bağlı, ikinci damıtmada hangi hızda danmıtma yaptınız ve çöp, baş oranlarına ilişkin nasıl bir ayrım yaptınız. Eğer bu süreçlerde bir sıkıntınız yok ise , metil alkol varlığı risk yaratacak düzeye erişmeyecketir , torik olarak. Teorik olarak diyorum zira sizin nasıl bir süreç geçirdiğiniz belirleyici olur. Bu arada önemli bir not; ne metil alkol ne de diğer içilmeyecek alkoller 1. Damıtımda giderilmez. 1. Damıtımda sumanın içindeki tüm alkol alınır.
      Selamlar

      Sil
  14. Selam, Tıbbi kullanım amaçlı etil alkol ile evde rakı yapılabilirmi? tşk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tıbbi kullanım amaçlı etil alkol Pancar'dan elde edildiyse ve %96'dan daha yüksek değere sahip değilse yapılabilir.

      Sil
    2. Hocam peki tıbbi amaçlı etil alkol tahıldan üretilmişse aynı şekilde rakı yapmak için kullanılabilir mi? Yorumunuzda özellikle şeker pancarı detayını kullanmışsınız. Aydınlatırsanız çok memnun olurum. Saygı ve sevgilerimle...

      Sil
    3. Sayın blog sahibi,adsız arkadaşın sorusunun cevabını bende merak ediyorum. Güvendiğim bir eczaneden aldığım tıbbi kullanım amaçlı tahıldan üretilmiş 96% etil alkol kullanıyorum. Uygunmudur? Teşekkürler.

      Sil
  15. Üstadım, benim şekerden elde ettiğim suma 3 aydır bidonda bekliyor. Damıtsam zararı olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Birol ,
      Geç yazabildim size kusura bakmayın ama şekerden elde etiğiniz 'suma' derken aslında mayşeyi kastediyorsunuz sanırım. Mayşenin fermantasyonu bittiyse, soğuk ve karanlık bir ortamda beklediyse ve sirkeleşme aşamasına geçmediyse damıtıma alınabilir ya da bırakırsanız şaraba doğru evrilir.
      Selamlar

      Sil
    2. Aynı olay bendede var 3 ay bekledi yeni damıttım 3. Damıtımı (anasonlu) yapıcam ama artık korkudan içemiycem herhalde, çekirdekleri temizledim ama genede kaçanlar olmuş arada, yahu ne zor işmiş herşeyi yaptım korkudan tadamıyorum....

      Sil
    3. Korkunun ecele faydası yok:)
      Mayşe ağzı kapalı, tortusuz ise, koku ve tadı sirkeleşmemişse, berrak ve koyu bir renge sahipse o artık şarap yolculuğundadır. Unutmayın ki en iyi rakı şaraptan yapılır.

      Sil
  16. Güzel bir yazı olmuş. Evet makale denebilir, yazı tekniğiniz de mükemmel. Şu ilginç ki, hiç kimse yangın olasılığından net olarak bahsetmemiş, yada ben görmemişim. Ben alacağımı aldım.
    (Not: Sabahın erken saatinden beri okuyorum. Merakım artmaya başladı, whiskeydistiller.wordpress.com ve sizin gibiler sayenizde. Üretim yapmasam da çok bilginin zararı yok. Eğlenceli...)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoldascan, yorumlara yeni bakabildim. Teşekkürler yorumunuz için

      Sil
  17. Allahrazı olsun diyorum. Herşey paylaşınca tatlı.

    YanıtlaSil
  18. Enformasyon, interaktivite, komunikasyon ve insanlığın; muhabbetle donatıldığı, iyiliğin paylaştıkça çoğaldığına; kötülüğün paylaştıkça azaldığına ıspat bir yazı ve seviyesi de üst düzeyde cevaplarla dolu bir bilgi deryası. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Emrah,
      Ben teşekkür ederim geri bildiriminiz için. Zira biz de olumlu geri bildirim çok az rastladığımız bir şey. Şerefe

      Sil
  19. Hocam cok guzel bir makale olmus tesekkurler.
    El refraktometresi ile karisimin icindeki metanol miktari nasil olculuyor? Yani sonucta sadece alkol derecesini(etanol+metanol) gostermiyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Türk;
      Refraktometreler ışığın kırılım derecesi üzerinden, maddelerin varlıklarını tespit etmek üzere tasarlanmışlardır. Metil ile diğer alkollerin ışığı soğurması farklılık içerdiği için varlıkları anlaşılabilir. Elbet bu yöntem bir kimyasal analiz kadar güvenilir değildir. Fiziksel bir tayin metodudur. Refraktometre miktar ölçmez<, varlık tayin eder.
      Selamlar

      Sil
  20. Yazınız aydınlatıcı ve okuması pek keyifliydi, teşekkürler :)

    Peki üretilen alkolün veya alkollü içeceğin içindeki metil alkol oranını ölçmenin basit ve ekonomik bir yolu yok mu ?

    Alkol oranını ölçen basit ölçerler varken, metilin oranını bu basitlikte ölçememek çok garip geliyor bana ikibinlerin dünyasında ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki farklı konuyu aydınlatalım. Metil alkol varlığı ile miktarını ölçmek farklı şeylerdir. MA varlığını tayin etmek için el tipi refraktometre gbi cihazlar kullanılabilir. Miktar tayini ise başka bir meseledir ve evde bunu yapmanın manası yoktur. Eğer tüm süreçlere hakimseniz MA varlığını yöneterek rakı üretimi yapabilirsiniz ama birazcığın ötesinde kimya çalışmalısınız.

      Sil
  21. Sayın grand; yazınızı okudum yorumları okudum gayet güzel yazılmış bilinçte yazılmış ben de bir amatör olarak daha önce susmadan düdüklü tencere ile kaynatma usulü denedim ama uzun süre olduğu için süreç sıkıldım vazgeçtim şimdi sonuç itibarıyla tarımsal kökenli etil alkolden 35 40° oranında bir rakı yapmak fiziki zarar verir mi vermez mi veya siz ne yapıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TKEA'den rakı ÖZEL bir zarar vermez sağlık açısından. Sonuçta etil alkol içeren bir içki ne etki yapıyorsa o da onu yapar. Dediğiniz gibi süreç zahmetli ve bilgi gerektiriyor ama hobicilik de biraz böyle bir şey.

      Sil
  22. Güzel bilgilendirme . Teşekkütrler..

    YanıtlaSil
  23. Metil metil metil. Herkes kafayı meyil alkoleatalmış durumda. Peki füzelfüz yağlar aseton ağır metaller esterler ve benzeri bir çok yan ürün ne olucak. GerHüretimde mutlaka varlar ve damarları tıkıyorlar. Lütfen şu soruya bir cevap verinvpotvstil üretim ne kafar sağlıklı yani 85 derece alkol üretmek bize ne kazandırıyor neleri kaybettiriyor. LütfeL bilgisi olanocevaplasın ve herked okusun zehirleniyormuyuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehmet Bey;
      İlk damıımda füzel yağları ve baş üründeki pek çok alkol mevcut. Metil de bunlardan birisi. Eğer bilinçli bir damıtma yapılmaz ise rakıya bu alkoller geçer. Bu alkoller arasında vücutta metabolize olmayanlar var. Sağlık açısından alınan miktar ve süreye bağlı olarak zarar verme potansiyeli elbet mevcut. Kısaca iyi ( bilinçli, ve ölçerek) yapılmamış bir ev rakısını belirli bir süre ve miktarda içmek riskli. Ben damıtıcısını bilmediğim bir rakıyı içmem mesela. Zira bizim memlekette herkes bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oluyor doğuştan ve öylece de imalata girişiyor. Ama bu işi bilerek yapan pek çok insan da var ki artık başka rakı içemiyorlar.
      Selamlar

      Sil
  24. oncelikle merhabalar. Bir sorum olacak izninizle. imbikte bakır mi kullanmak sagliklidir yoksa paslanmaz celik mi?
    teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her ikisi de sağlıklıdır ki kullanılmaktadır. Konu sağlık açısında değil başka avantaj dezavantajları açısından değerlendirilebilir. Birincisi gelenektir. Bu açıdan bakarsanız geleneksel olan bakır pot stil imbiktir. Avantajı ısı transferi üstünlüğüdür ama temizliği daha zahmetlidir vb.

      Sil
  25. IPADOLOG;
    Önce bir arkadaş mitosunu çürüterek başlayalım. Her arkadaşa kulak asmamak lazım. Etil alkolün içinde anason bekletirseniz kendiliğinden rakı olmaz. Domates atsanız salça olmayacağı gibi. O arkadaş sanırım hazır Etil Alkolün içine anason yağı koyduktan sonra litresine 6-10 gr şeker atarak rakı yapma yönteminden bahsetmiş. Bu yöntemle yapılan içeceğe ben rakı demiyorum. Teknik olarak da denemez zaten. Her neyse bu karışıma şeker koymaz iseniz içim tadı sizi rahatsız etmiyorsa sorun yok, sonuçta keyif sizin. Afiyet olsun

    YanıtlaSil
  26. Hocam çok bilgi sahibi olduk sağolun gerçekten bence evde etil alkol üretmektense tarımsal kökenli iyi bir marka garantili etil alkol alıp yapmaya çalışmak daha mantıklı geldi bana en azından bunu anladım anlatıklarınızdan çünkü fabrikada olanaklar daha iyi olduğundan daha sağlıklı galiba sizcede deyilmi ?

    YanıtlaSil
  27. Hem evet hem hayır bu soruya da yanitim.Soyle ki;
    1) TKEA içine artık acılık veren bitrex koyuluyir. Piyasada eski stoklar tukenince artık TKEA dan rakı yapmak mümkün olmayacak. Eğer şu anda üzümden elde edilmiş TKEA bulabilirseniz, içine anason yağı ve biraz şeker ekleyerek Yeni Rakıya benzer bir rakı yapabilirsiniz. Pancar dan elde edilen TKEA İCİN AYNİ şeyi soyleyemem.
    2) Fermantasyon ve damitim sürecini iyi ogrenirseniz gayet leziz rakılar da yapabilirsiniz. O zaman da kendi yaptığınız buram buram meyve alkolü ve anoson kokan bir rakı olur ki bu işin esas amacı da bu olmalı kanimca.
    Tercih meselesi. Ama teknik bilginiz yeterince gelişmemiş de ince ona çalışmak şart. Selamlar

    YanıtlaSil
  28. Hocam makaleniz için teşekkür ederim.Gayet yararlı bilgiler içermiş.Bende bir şey sormak istiyorum piyasada satılan etil alkoller 2 çeşit şeker pancarından ve tahıldan üretilen (patates veya mısır) sizce hangisini tercih edelim.Yani hangisiyle yaparsak içimi daha güzel ve lezzetli olur.
    İyi Akşamlar

    YanıtlaSil
  29. Özcan Bey,
    Bilen bir satıcıya sorarsanız aslında 3 çeşit idi. Bir firma üzümden yaptığını beyan edip sayıyordu. Şimdi artık bitrex koymaya başladılar sanırım. Eğer üzümden yapılmışını bulabilirseniz onu alın. Pancar ve tahıl arasındaki lezzet farkını inanın bilmiyorum. Zira ben TKEA'den rakı yapmıyorum ve yapılan içkiye de teknik olarak rakı denmesine karşıyım. Rakı benzeri ürün demek bana daha uygun geliyor:)
    Kalın sağlıcakla

    YanıtlaSil
  30. kısaca ne diyorsunuz sevgili üstat bize onu söyleyin. içelimmi içmeyelimmi. damıtılmadan yapılan rakıya ben ekspres rakı diyorum. anladığım kadarıyla alkolü güvenli yerden aldığımız sürece sıkıntı yok gibi. o halde sizden ricam bir formülde siz verin. birde sizin formülü deneyelim. netice itibarıyla içmekten yani rakıdan vazgeçmeyeceğiz gibi. üslup ve pozitif yaklaşımla ilgili anlamlı cümleleriniz çok değerli. saygı ve sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili dostum,
      Ben de TKEA'den yapılan rakı benzeri ürünü Hazır Çorba, damıtarak yapılanı da Anne Çorbası olarak tanımlıyorum. Hiç mantar tozundan yapılan hazır çorbayla, şöyle mahir ellerden çıkmış bir analı kızlı, ezogelin, paça çorbası bir olur mu? Bu iş de biraz böyle.
      Kısaca bir kez daha özet geçeyim.
      1) Piyasada satılan TKEA pancar ya da tahıldan elde ediliyor. İlgili kodekse göre bir içkinin rakı sayılabilmesi için en fazla %35 TKEA içermesi gerisinin üzüm suması olması lazım. Bu durumda siz tamamı pancardan/tahıldan elde edilmiş bir içki hazırlıyorsunuz. Her şeyden önce gıda kodeksine göre rakı olmuyor o. Başka detaylar da var ama konumuz TKEA olduğu için burada keseyim.
      2) Piyasada bir marka, üzümden elde edilmiş Etil Alkol sattığını beyan etmişti bir dönem. Hala varsa ve içinde bitrex yoksa onu kullanmanız rakıya en yakın içki elde etmeniz anlamına gelir.
      3) Kısaca İçinde bitrex olmayan bir TKEA kullanarak Hazır Çorba yapıp nefsi köreltebilirsiniz. Tercih, imkan, bilgi vs. meselesi, dolayısıyla Hazır Çorba yapmayın diyemem.
      4) TKEA için tarif istemişsiniz. Bunun tarifi standart zaten. Yüksek dereceli alkolü %45'e seyreltip, içine gerçek anason yağı ( anason aromasına fala sakın meyletmeyin) ve acılığını alsın diye biraz şeker koyun oldu bitti. Her yerde miktar tarifleri de var. Ama ben sizin hazır çorbaya biraz lezzet katmak için bir tüyo vereyim: Yaptığınız rakı benzeri ürünün içine küçük bir iki parça gerçek damla sakızı (Misal sakız adasından gelmiş) atın ve erimesini bekleyin bir kaç gün. Eridikten sonra afiyetle için. Deneyip de beğenirseniz bana da buradan bir haber edin.
      Sağlıcakla

      Sil
    2. Hocam piyasada üzümden etil alkol ürettiğini söyleyen firma hangisi, aradım lakin bulamadım?

      Sil
    3. Biotekno diye bir marka idi yanılmıyorsam. Ama sormak lazım üreticiye.

      Sil
  31. Bilgilendirmeniz çok güzel Bende iki senedi bulabildiğim her kaynaktan öğrenmeye çalışıyorum daha uygulama yapmadım.. size nacishane bir sosor var...% hazır etil alkolden yapılacak rakı benzeri karısima piyasadan temin edilen kaliteli bir rakiyi karıştırıp gerçeğe daha yakın bir ürün elde etmek mümkün mü??.mümkün ise oranları ne olmalı..misal ala 35 lik var evde etil alkolle ürettiğimizde anason yağlı içecek var bir litre..bunlar karışımı oranları ne olur.. teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili yerminderi;
      Bunu sanırım maliyeti düşürmek için yapıyorsunuz. Bu durumda bilmeniz gereken bir denklem var. n1V1 : n2V2. Küle denkliği girenle çıkanın eşi,tliği üzerine bir denklem bu . Diyelim ki sizin elinizde 5 lt (n1) 0,96'lık (V1) bir TKEA var. Bu aslında sizin elinizde 4,8 Lt %100lük mutlak alkol car anlamına gelir. Denklemin ikinci tarafından (n2*V2) en azından bir parametreyi bilmelisiniz. Şöyleki 5 lt 0,96'lık TKEA'yı, %45'e (V2) seyreltmek için ne kadar su koymalıyım sorusu şöyle yanıtlanır.
      5*0,96=?*0,45 bu hesaba göre,? ile gösterdiğimiz çözelti hacmi 10,6 lt olmalıdır. 5 lt zaten var idi. (10,6-5=5,6 Lt su eklerseniz çözeltiniz %45'lik olacaktır.) .
      Bir de alkolmetre alarak hesabınızı doğrulamak faydalı olacaktır.
      Selamlar

      Sil
  32. Bilgilendirmeler için teşekkürler. Damitmadan çıkan alkol bir süre sonra bulanık çıkmaya başlıyor. Bunun nedeni ne olabilir. Alkolü seyreltme de iyi bir marka su kullansam bile alkol bulanıklaştırma. Nasıl bir su ile alkolü seyreltip derecesini düşürmeliyim. Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eksik veriyle dorulan soruya doğru yanıt üretmek çok zor ama genel olarak kanaatimi belirteyim;
      1) Hızlı ve yüksek sıcaklıkta bir damıtım yapılırsa alkol bulanıklaşabilir
      2) Alkol miktar olarak tükenmek üzeredir, bulanıklaşabilir.
      3) Kuyruğun sonuna yaklaşmışsınızdır, bulanıklaşabilir.
      Aşırı anason koymuşsunuzdur, bulanıklaşabilir. ( Bu kısımdan emin değilim)

      Su ile bir ilgilisi yoktur

      Sil
  33. Metil Alkol
    baş ve kuyruk kısımlarına neyden dolayı oluşuyor tepkimede neler değişiyor ?
    tepkimede maddeler aynı sıcaklık değişkeni var Metil Alkolü sadece odunsu bitkiler oluştur mu yor mu ?
    Baş ve kuyruk kısmında çıkan bu alkolü diğer farklı damıtmalarda karıştırarak kullansak bunun ne etkisi olur ?
    Baş ve kuyruk kısmında Metil A. çıkıyorsa eğer %yüzde veya %%binde kaçtır ortalama olarak .?

    teşekkürler saygılar iyi çalışmalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Ekşioğlu;
      Önce şunu aktarayım; kuyruk kısmında MA yer almaz. Baş kısımda bir miktar oluşma potansiyeli var. İki sebepten dolayı oluşabilir 1) Pektin adı verilen meyvelerdeki maddeler , 2) Odunsu yapılar ( saplar, dallar vs.). Bu ikisi literatürde genel kabul olarak geçiyr. Baş ve kuyruk kısmından aldığınız alkole APORAK adı verilir ve 5 çevrimi aşmamak kaydıyla diğer damıtımların içinde ilave edilebilir.
      Püf noktası olarak ;: Damıtım esnasında ansonun miktar hesabı yapılırken APORAK gözardı edilir.

      Sil
  34. Merhaba. Acaba sizinle iletişim kurabileceğim bir e-posta var mı acaba ? Soracaklarım bir hayli fazla teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burdan yazarsanız elimden geldigince yanitlamaya çalışırım. Böylece hem başkalarina faydası olur hem de enerjimizi verimli kullanmış oluruz.

      Sil
    2. Merhaba yazı için teşekkürler... Cevabını çok merak ettiğim bir soru var umarım kıyıda köşede kalan ve önemli olduğunu düşündüğüm bu ayrıntıyı sayenizde öğreneceğiz... Misal elimizde 100 de 96 alkol veren bir sistem var (almayı düşündüğüm reflüx stil imbik, pot stil özelliği yok sanırım ) alkolün istemediğimiz ürünlerini ayırmak için tek seferde 96abv veren bu sistem sağlıklı mıdır ? Yoksa pot stil tarzı damıtım yaparak belli abv ler arası baş, göbek, kuyruk ayrımı yapmak zorunluluk mudur? Başka türlü soracak olursam .. Tek seferde 96 abv veren sistem, istemediğimiz ürünleri ayırmaya fırsat vermiyor olabilir mi?

      Sil
    3. Merhaba;
      Oncelikke şunu belirteyim, Rakı her halükarda 2 kez damitilarak yapılan bir içkidir. Pot ya da reflux damitim stilleri olup damitim sayısını 1'e düşürmek gibi bir amaçları yoktur. İlk damitimi bas, orta vs ayrimi yapmaksizin reflux yapıp, 2. yi pot stil yapmak tavsiye edeceğim bir yöntemdir. 2. Damitim ayrimsal damitimdir.

      Sil
    4. Peki ilki reflux yaptıktan sonra ikinci pot damıtımda ayrım oranları ne olmalıdır?

      Sil
    5. Daha önce bu soruya yanıt vermiştim. Aşağıdaki gibi.

      Damıtma operasyonunu da bildiğinizi varsayarak yanitliyorum. 1. Damitimda ayrım yapılmaz. Tüm alkol alınır ve buna Suma denir. Suma hacminin litresi basina 80-120 Gr olacak şekilde anason eklenir. Anason damak tadına bagli, miktar olarak ve anasonun verimine vs. Elde edilen sumadaki %100'luk saf alkol miktarinizi bir kenara not edin. Sumanin alkol derecesi olculur ve %45'lik olacak şekilde seyreltilir. 2. Damitima başlanır. %100'luk alkol miktarinin %3'une tekabul eden kısım Çöp''tur ve atilir. %17'lik kısım BAS olarak ayrilir. %65 ''ik kısım Gobek'tir ve rakı için alinir. %15 'lik kısım KUYRUK'tur ve BAS ile birleştirilerek APORAK adını alır. Bu daha sonraki damitimlarda Sumaya katılarak kullanilabilir. Bu oranlar Moonshiner'larin distile icki oranlarıdır. Tekelin oranları ise yaklaşık %15, 65-70, 20-15 gibidir. Bunlar teorik oranlarıdır. Damitim seyrine göre karar verebilmek asıl olandir. Bu da bir deneyim gerektirir. Buradaki püf noktasi %100'luk alkol oranını baz almanizdir. Elde edilen GOBEK %45'lige seyreltilir. İçin zevkine göre ya da gerek goruluyorsa litresine 6-10 Gr şeker eklenir. Yaklasik 7 gün havalandirilir. 20-30 gün serin ve Los bir yerde beklletilir. Oldu size üzüm rakısı. Zinhar karbon filtreden falan gecirilmez. Şeker den yapanlarin recetesi farklıdır ancak ben o rakıya gönül indirmem.
      Sevgiler,

      Sil
  35. Sayin Grand, oncelikle emekleriniz, anlatiminiz ve bilgilendirmeniz icin cok tesekkur ediyorum.. Harika bir yazi ve harika bir anlatim.. Soruma gelince: bugune kadar hep hazir etil alkolden raki yapip ictim.. Kendim damitmayi hep istedim ancak haziri bulunca, biraz da ihmal ettim.. Yazinizi okuduktan sonra ise damitma islemini kendim yapmaya karar verdim.. Damitma oncesi islemleri az cok bildigimi saniyorum ancak imbikle damitma islemi sirasinda, bas, orta ve son asamalari ile ilgili bilgiye ihtiyacim var.. Anladigim kadari ile ilk cikan belli bir miktar metal alkol oldugu icin kullanmamam gerekiyor.. Bunun olcusu nedir ya da bunu nasil ayarlamam gerekecek.. Aslinda tum damitma islemlerini aciklayabilirseniz gercekten cok sevinecegim.. Simdiden cok tesekkur ediyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Dinçer
      Damıtma operasyonunu da bildiğinizi varsayarak yanitliyorum. 1. Damitimda ayrım yapılmaz. Tüm alkol alınır ve buna Suma denir. Suma hacminin litresi basina 80-120 Gr olacak şekilde anason eklenir. Anason damak tadına bagli, miktar olarak ve anasonun verimine vs. Elde edilen sumadaki %100'luk saf alkol miktarinizi bir kenara not edin. Sumanin alkol derecesi olculur ve %45'lik olacak şekilde seyreltilir. 2. Damitima başlanır. %100'luk alkol miktarinin %3'une tekabul eden kısım Çöp''tur ve atilir. %17'lik kısım BAS olarak ayrilir. %65 ''ik kısım Gobek'tir ve rakı için alinir. %15 'lik kısım KUYRUK'tur ve BAS ile birleştirilerek APORAK adını alır. Bu daha sonraki damitimlarda Sumaya katılarak kullanilabilir. Bu oranlar Moonshiner'larin distile icki oranlarıdır. Tekelin oranları ise yaklaşık %15, 65-70, 20-15 gibidir. Bunlar teorik oranlarıdır. Damitim seyrine göre karar verebilmek asıl olandir. Bu da bir deneyim gerektirir. Buradaki püf noktasi %100'luk alkol oranını baz almanizdir. Elde edilen GOBEK %45'lige seyreltilir. İçin zevkine göre ya da gerek goruluyorsa litresine 6-10 Gr şeker eklenir. Yaklasik 7 gün havalandirilir. 20-30 gün serin ve Los bir yerde beklletilir. Oldu size üzüm rakısı. Zinhar karbon filtreden falan gecirilmez. Şeker den yapanlarin recetesi farklıdır ancak ben o rakıya gönül indirmem.
      Sevgiler,

      Sil
    2. Yanitiniz ve ilginiz icin cok tesekkur ediyorum.. Ilk firsatta, diger arkadaslara onerdiginiz turde bakir bir imbik alip deneyecegim.. Umarim basarabilirim.. Bu arada, yas ve kuru uzumden iyi bir 'maise' nasil hazirlayabilecegimi anlatabilirseniz sevinirim.. Ileride sizi tekrar rahatsiz edecegim sanirim.. Simdiden bunun icin ozur diliyor, calismalarinizda basarilar diliyorum..

      Sil
    3. Ahmet Bey kısaca şöyle:
      Kuru Üzüm varsa kaba sap ve coplerinden temizlenir. Bir kovada üstünü örtecek kadar su eklenir. Üzümler 24-48 saat arasında iyice sisecektir. Sonra bu üzümleri patlatmalisiniz. Burada en önemli ve hayati konu hijyen. Mutlaka bir eldiven kullanın. En güzeli usenmeden elle patlatmak ev koşullarinda.Cikan siranin hidrometre ya da bomemetre ile olcumunu yapip 8-9 bome ya da 1090-80 SG olacak şekilde su ile seyreltin. İkinci hayati konu, sudur. İyi bir su kullanin mutlaka her asamada. Sonra bu sıradan bir miktarı tencere gibi bir kaba alip içine maya ekleyin. Ben TY48 turbo maya kullanıyorum ve memnunum. Maya uyandıktan yani faaliyete geçtikten sonra siranin içine yavaşça ekleyin ve hafif karıştırın. Kullandığınız kabın ağzını kapatıp hava kilidini takın. Fermantasyon gaz çıkış ile başlar. Gaz çıkışı bittiğinde ya da çok yavasladiginda, bir miktar mayseyi alıp şekerini ölçün. 0 bome ya da 1000 SG görürseniz fermantasyon bitmis demektir. Fermantasyon boyunca günde en az 2 kez maysenin üstünde biriken üzümleri yavaşça aşağıya bastirmayi atlamayin. Fermantasyon bitince mayseyi mumkunse hava almayacak şekilde başka bir kaba sifonlayip en az 8 saat bekletin ve 1. Damitima baslayin.

      Yaş uzumde sisirmeye gerek yok, hemen patlatıp işleme başlayabilirsiniz.
      3. püf noktası fermantasyon sıcaklığının 30 dereceyi gecmemesine dikkat edin. Fermantasyonu çok aydınlık ve gurultulu bir yerde yapmayın.

      Sil
    4. Bu kadar bilgili ve guvenilir bir kalemden bilgilendirilmek gercekten muthis.. Hele ki ortamda bu kadar bilgi kirliligi varken.. Insan neye inanacagini bilemiyor.. Cok tesekkur ediyorum.. Bilginize, usenmeyip yazdiginiza, paylasimlariniza saglik.. Basarilar diliyorum..

      Sil
  36. Hocam peki evde kuru üzüm le hazırlanan mayşe kaç gün fermante edilmelidir. Bu konuda bilgi kirliliği var. Yedi günü. Hava kabarcıgı bitene kadarmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili dostum, iki tutam davul tozu, bir pinçik minare gölgesi at 7 gün beklet gibi reçetelerin ve ezber sürelerin bu işte bir geçerliliği yok. İlk kural yaptığınız her şeyi ölçeceksiniz. Ölçmediğiniz şeyi yönetemezsiniz.

      Kuru üzüm fermantasyonunun süresi;
      1) Kullandığınız mayanın türüne ve etkinlik süresine bağlıdır. Örneğin TY 48 yazan bir maya kullanıyorsanız bu bir Turbo Mayadarı ve 48 saatte max verimlilikte fermantasyonu bitirmektedir anlamına gelir.
      2) Ortam koşullarına bağlıdır. Örneğin mayşe çok asidiktir, fermantasyon erken biter, duraklar ya da başlamaz. Ama bu esnada kabarcık gözleyebilirsiniz.
      3) Fermantasyon çok gürültülü yerde yapılıyordur ya da enfekte olmuştur erken biter ya da duraklar.
      4) Bira mayası, ekmek mayası kullanılmıştır ya da hiç maya kullanılmamıştır, fermanrtasyon süresi değişkenlik gösterir.

      Kısaca burada teknik ayrıntılar aşağıdaki gibi olmalıdır.
      1) Önce bir hidrometre ya da Bomometreni zolmalı. Bunlar çzeltideki şeker oranı hakkında bilgi veren aletlerdir.
      2) Hidrometre ile çalışıyrosanız 1090-1080 Özgül Ağırlıkta bomemetre ile çalışıyorsanız 7-8 Bome değerinde bir mayşe hazırlamalısınız.
      3) Mayşenin ph'sı 4 - 4,5 olmalsı yeterlidir.
      4) Fermantasyon başlayınca kabarcıklar da çıkacak ve bir süre sonra hızlanacaktır. Bu kabarcıkların azaldığı ya da bittiği durum şekerin alkole tamamen dönüştüğüne dair teorik olarak bir bilgi verir.
      5) Bu mayşeden bir iktar alıp 1000 Özgül Ağırlık (SG) ya da 0 Bome değerini gördüyseniz fermantasyon bitmiş ve tüm şeker alkole dönüşmüş demektir.
      6) Bu durumda kabarcık çıksa bile fermantasyonu bitirin.
      /) Kullanılan mayanın etkinliğine göre ferm. süresi değişir. Bununla birlikte sürenin 72 saati geçmemesi tavsiye edilir.
      Tekraren söylemem gerekirse, ölçmediğiniz şeyi yönetemezsiniz.
      Sağlıcakla

      Sil
  37. Kısaca mayşe ne kadar fermante edilmeli ve damıtımı yaparken her aşamada alkolü seyreltmelimiyim acele bilgi verebilirmisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir üstteki soruda fermantasyonun yanıtı var. İkinci olarak evet her damırımda alkolü %45-40 mertebelerine seyreltmelisiniz.

      Sil
  38. Üstad öncelikle emeğine sağlık. Verdiğin bilgileri dikkatlice okudum. Günümüz gerçeği şu aslında. Damıtma yapan kişi sayısından çok daha fazlası çorba yapmaya çalışıyor. Bu durumda güvenilir etil alkol temin etme zorunluluğu söz konusu. Ancak piyasada bulunan ve migros gibi bilinen yerlerde satışa sunulan etil alkole denatonyum benzoat vs. Kimyasallar katıldığı söyleniyor. Doğrumudur ? Eğer doğruysa güvenilir tarımsal kökenli etil alkol nereden temin edilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bitrex ( Denatonyum benzoat) katılma zorunluluğu başladı. Piyasa stoklar üzerinden yürüyor. Stoklar bitince resmi, olarak bu işin temini mümkün olmayacak. Dolayısıyla güvenilirlik sorunu daha da önem kazanacak.Kimyasal malzeme tedarikçilerinden büyük ambalajlı ve bitrexsiz bulmak mümkün olur mu emin değilim . Şöyle ki eski mevzuatta evsel kullanım amaçlı alkol hariç hepsine bitrex koyuluyordu. Şimdi evsel kullanım amaçlıya da eklediler. Piyasada bir sğüre sonra bitrexsiz ürün kalmayacak. Durum kısacva böyle bildiğim kadarıyla.

      Sil
  39. Bilgilendirmeler için çok teşekkürler meslekdaş.Şimdiye kadar okuduğum rakı ile ilgili en güzel anlatım,emeğimize sağlık üstad.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mustafa Bey;
      Teşekkür ederim yorumunuz için
      Sevgiler

      Sil
  40. Öncelikle yaziniz için cok teşekkürler.. çok yararli bilgiler içeriyor. Benim sormak istedigim sadece sekerden üretilen alkolü 2.damitimdan sonra yüzde 40 a seyreltip 1.5 metrelik aktif karbon filtreden yavas yavas geçirmek icindeki bilesenleri ne sekilde etkiler? (Baş %15 ve kuyruk %20 ayrilmis) aktif karbon tam olarak hangi maddeleri süzer filtreler? Kötü koku harici.. bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onur Bey;
      Aktif karbon, yüzey alanının genişliği nedeniyle adsorban olarak pek çok alanda kullanılır. Başta da su arıtma sistemlerinde. Organik ve inorganik bileşikleri ( su vb. örneklerdeki kirleticileri) yüzey alanlarında adsorbe eder.
      Şekerden üretenler sanırım maya kokusunu ve şeker sumasına geçen kokuları elimine etmek için kullanıyorlar.
      Bu durumda sadece kötü koku veren bileşikleri toplar diğerlerine dokunmaz idye bir şey söylenemez. Organik, inorganik pek çok bileşiği yüzeyinde tutar.
      Üzüm ve meyveden elde ettiğiniz rakıyı aktif karbondan geçirirseniz, peşinde olduğumuz pek çok aromatik bileşik de arada kaynar gider. Dolayısıyla iyi bir fermantasyon ve meyveden alkol rakı işinin temelidir. Ben şekerden alkolü çok sentetik bir tadda bulduğum için yapmıyorum, içmiyorum, tavsiye etmiyorum. Aktif karbon da kullanmıyorum.

      Sil
  41. Ayrica aktif karbon kullanimi acisindan genel olarak bilgilendirirseniz sevinirim

    YanıtlaSil
  42. Çok teşekkürler ben Üzüm mayşe yaptım ilk damıtımda 50cc ikinci damıtımda 65cc aldım ama seyretmedim. Size sormuştum ama cevabı geç olmuş neyse. Üçüncü damıtma da litre başına yüz gr anason koyup bir gün beklettim ama anasonu çekmedim ben. Unutmuşum üçüncü damıtımda 78cc alkol aldım bitirdim ama rakım beyazlamıyor. Bende iki litrelik rakıya 3 mg anason yağı attım rakı bardakta beyazladı. Ama tüm rakı şeffaflığı gitti çok hafif bulanık duruyor neden acaba. Yanlışlarım nedir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz zaten sorunun içinde yanıtı yazmış gibisiniz. Alkol her damıtmada %45'e seyreltilecek. Son damıtma suma toplam hacminin litresi başına 80-120gr arası olacak şekilde anason tohumuyla birlikte kaynatılacak. Anason yağı kullanıyorsanız en son aşamada koyabilirsiniz. Rakıyı %45'e seyrelttiğinizde beyazlamaması gibi bir sorun olmaz.
      Rakı bulanık duruyorsa ;
      1) Çok çok az ısıtın ve düzelme var mı bakın.
      2) Alkol oranı yüksektir. %45'liğe doğru seyreltin

      Sil
    2. Dediğiniz gibi şişeyle birlikte çok az ısıttım ve berraklaştı. Teşekkürler. Bunun nedeni nedir tabi kimyasal olarak bilemiyorum. Buzdolabına koyunca tekrar beyazları acaba

      Sil
    3. Anason soğukta kristallenen bir yağdır. Onun için bu rakınızı buzdolabına koymayın tekrar. Hala beyazlıyorsa, alkol oranını iyi ölçün &40-45 arasında değilse ayarlamayı yapın

      Sil
    4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  43. İlginiz ve verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  44. Selam kervan bekçisi .bı sorum olcek piyasadaki biotekno etil alkol var internette gördüm almadım hiç Ne diyorsun alsam sikinti olurmu teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biline markalarda bir sıkıntı çıkmayacağını düşünüyorum.

      Sil
  45. Merhabalar, ölçüldüğün de derecesi %96 olan bir tibbi kullanım amaçlı etil alkolün içine metil katılmış olabilir mi? Metil alkol katılan etil alkolün derecesi düşermiş doğrumudur acaba?

    Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tıbbi kullanım amaçlı alkol mevzuat gereği denatüre edilmiş alkol olmalıdır. Yani içine bitrex vb. safszılık yaratan ürünler koyulur. Ama metil koyulmaz. Metil koyulursa da Güvenlik Bilgi Formu'nda yazılmalıdır. Etikette yazmamış olabilirler. Bu durumda satıcıdan GBF talep edilebilir. Derece dediğiniz şey bir çözeltiyi oluşturan bileşiklerin toplam hacimdeki oranlarını ifade eder. %96'lık alkol demek, 100 birim çözeltinin 96 birimi alkolden oluşuyor gerisi su oluyor demektir. 100 birime 10 birim su koymuş olsaydınız alkol 90 birime düşecektir. Su yerine metil alkolü koyun sorunun yanıtı çıkar.

      Sil
  46. herkese merhabalar, geçenlerde 3 şişe denatüre edilmiş alkol aldık. evde damıtma yöntemiyle (3 defa normal ocak ısısında damıtarak) 3 defa damıttım, kalan yaklaşık 2 su bardağı son kısımı attım ve acı tat gitti. bu alkolden rakı yapıp içebilirmiyim, etil alkolün ısıtılınca metil alkol yada zararlı başka maddelere dönüşme riski varmıdır? teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili dostum denatonyum benzoat'ı etil aloklün içinden ayırdığınızı söylüyorsunuz ama tek bulgu acı tadın gitmesi. Kimya teknolojilerinde bu itibar edilecek bir bulgu değildir. Sezgisel, duyusal tespitler elbetre analiz yöntemlerinin başlangıç safhasını oluşturu ama ölçmediğiniz sürece yanılma payları oldukça yüksektir ve tek başına yeterli kabul edilmez. 3 kere damıtım yapıp içinizde kuşku kalacağına, hazır mevsimiyken kuru üzüm alıp fermantasyon yapın ve 2 kere damıtmayı da düşünün bence.
      Etil alkol ısıtılınca metile dönüşmez bu arada.

      Sil
  47. Selamlar, müthiş faydalı bir yazı olmuş. Yorumlara yaptığınız dönüşlerle daha da zenginleşmiş. Benim sorum aslında piyasada satılan alkolleri satanlara pek güvenemememden kaynaklı. Zira sahte rakı şişesini aslından ayrılmayacak kadar iyi yapanlar varken, internetten facebook yada instagram üzerinden aldığımız alkollerinde orjinal üreticisi haricinde biri tarafından yapılma ihtimali mevcut. Satıl aldığım tarımsal etil alkolün için de yada tamamında metil alkol olmadığını evde anlamanın bir yolu var mı? Tect24 gibi testler oldukça pahalı. Refraktometre gibi bir aletten bahsetmişsiniz. Ancak kullanımı bunu da arattığımda ucuzundan pahalısına bir çok cihaz çıkmakta. Bir yerde sofra sodasının alkole katılarak çıkan netlik ve bulanıklığa metil alkol olup olmadığını anlaşılacağına dair bir yazı gördüm. Kısacası satın aldığım ürünü kabaca da olsa metil alkol olup olmadığını test etmenin bir yolu var mı? yada bu kitlerin ucuz versiyonları

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar;
      Benim size tek tavsiyem olabilir bu konuda. Hazır alkolden şüphe duyuyorsanız almayın. Büyük marketler ya da güvendiğiniz Tekel bayilerinden şaşmayın. Onun dışındaki kulaktan dolma bilgilerle amatör kimyacılıktan öteye gitmez çabalar. Boşuna strese girersiniz. Metil alkol varlığı ciddi bir sağlık riski oluşturur. Bir kimyacı olarak size önerim budur.

      Sil
  48. imbiklerde belli süre 70 derece civarında damıtma yaparak sistemdeki metil alkolden kurtulunur diye düşünüyorum.
    aynı şekilde dışarıdan alınmış alkollerde de kapalı kaba sıcaklık ölçen bir düzenek ayarlayıp onlarıda 70 derece civarı bi metil buharını almak mantıklı olabilir değilmi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dışardan aldığınız TKEA zaten damitima geçmiş, safsizliklarindan ayrılmış alkoldur. Tek sevimsiz yani şeker pancarı küspesinden ya da tahıl, patates gibi ürünlerden yapılmış olması ve üzümün verdiği aromatik bilesenlerden yoksun olmasıdır. Sizin tekrar damitmaniza gerek yoktur.
      SelamalS

      Sil
  49. Bilgilendirme için teşekkürler
    Yanlışlıkla kaynatılan rakı soğutulup içilebilir mi
    Sadece ısı ile Kimyasal bir
    Değişim riski var mıdır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl bir düzenekte kaynattınız bilmiyorum ama kaynattığınıza göre alkol buharlaşmış ve derecesi düşmüştür. Kimyasal herhangi bir değişim söz konusu olmaz. Alkol derecesini ölçün düşükse üzerine %45'e tamamlayacak kadar Etil Alkol ilave edin.

      Sil
    2. Nasıl bir düzenekte kaynattınız bilmiyorum ama kaynattığınıza göre alkol buharlaşmış ve derecesi düşmüştür. Kimyasal herhangi bir değişim söz konusu olmaz. Alkol derecesini ölçün düşükse üzerine %45'e tamamlayacak kadar Etil Alkol ilave edin.

      Sil
  50. Mutlu Bey merhaba;
    Topluca yanıt vereyim.
    1) Bir çözelti içindeki bileşenin varlığını ışık kırılması yöntemiyle tespit etmeye çalışan cihazlara refraktometre denir. MA için de kullanılanları var. Bunlar miktar tayin etmez. Varlık tayin eder. Sonuç %100 değildir. Bir çözeltideki MA varlığını tespit etseniz de miktarını bu cihazlarla bilemezsiniz. Dolayısıyla biraz bilgi ve deneyim sahibi olduktan sonra kullanılmalarını tavsiye ederim.
    2) Salt şekerden yapanlar MA oluşma olasılığının olmadığını savlıyorlar. pEKTİN VE ODUNSU YAPI VARLIĞI SÖZ KONUSU OLMADIĞI İÇİN AKLA YAKIN BİR SAV GELİYOR. Ancak ayrıntılı bir araştırmam olmadı o konuda.
    Sağlıcakla kalın

    YanıtlaSil
  51. Selam Olsun, Bilgiyi paylaşana ve yardimci olana, Kıymetli Üstad.. Bütün yazilanları okudum, ayni soruyu sormamak adına.Artik Bulgaristan veya Başka ülkelerden ithal ediliyor 5 ltlik bidonlarla..Bana Pakistandan 2017 yılında yapılmıs Tibbi amacli ETİL geldi..Ama SekerKamiŞi Melasindan diyor..Bu konuda fikrinizi sorabilir miyim? Evet yine Çiçek..��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Osman Bey içinde 'bitrex' gibi aci tad verici madde yoksa ondan güzel Rom olur. İlla rakı yapacak derseniz de olur ama tadı hakkında bilgim yok.

      Sil
  52. Merhaba, size karbon filtre ile ilgili bir ürün sormak istiyorum. İçinde zeolit de bulunan aktif karbon ürünü satın almışım. Zeolit etil alkol ile etkileşimi var mıdır? saf aktif karbon mu kullan malıyım? teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeolit de aktif karbon benzeri işlevi olan bir maddedir. Arıtma vb. İslemler için sıklıkla kullanılır.

      Sil
  53. selamlar,

    bugün tahıldan üretilmiş bulgaristan menşeili tıbbi amaçlı 5 litre plastik bidonda etil alkol almıştım, lakin bu yazıları okuduktan sonra gıda tebliğine göre 100 litrede en fazla 150 gr yani %0.15 olması gereken metil alkolü öğrendikten sonra, bu aldığım üründe daha fazla metil alkol olabilir endişesi taşıdım çünkü kalan %4'ün ne kadarında ne olduğu ve açıkcası bunu üretenin saflaştırmaya ne kadar ehemmiyet verip maliyete katlandığıyla ilgili çekincelerim oluştu. Buradan da migrosta satılan gıdada kullanılabilir denen tarımsal amaçlı etil alkolün içilmesinin daha mantıklı olduğuna karar verdim. Sizce de mantıklı bir karar değil midir? Sonuçta tıbbi amaçlı üretilen etil alkolün metil alkolden veya benzeri zararlı maddelerden arındırılması gibi bir kendilerine amaç edinmeleri anlamsız olur ve boşyere kendilerine maliyet yüklemek istemezler. Bu mantıksal yaklaşımımı teyit edebilirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tıbbi kullanım amaçlı alkol bildiğim kadariyla denature ediliyor. İçine bitrex ve türevi maddeler koyuluyor. İçeriğinden emin olmanız için Malzeme Güvenlik Bilgi Formu adı verilen bilgi notuna bakmak lazım. Doğrudan rakı yapmak için uygun bir alkol turu değildir. Metil oranı daha fazla olur diye bir mantık yurutulemez. Zira ilaç sanayiinde saf etil kullanmak zorunda olunan pek cok islem var.

      Sil
  54. Bütün yazınızı ve yorumlarınızı okudum. Teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için. Lakin bir sorumun cevabını bulamadım. Şekerden elde edeceğimiz etil alkolün içinde metil alkolün olmayacağını veya eser miktarda olacağını anladım yorumlarınızdan. Peki damıtım sırasında açığa çıkan diğer alkol türlerinin (füzel alkoller vs.) oranları da şeker ile damıtımda minimuma indirgenebilecek midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fermantasyon sonucu benzer alkoller ve ürünler oluşur. Şeker maysesinden yapılan damitimda fuzel'in daha az olabileceğine dair bir bilgim yok.

      Sil
  55. selamlar,hocam elimde 5 lt dr derman tıbbi amaçlı mısır alkolü var,tereddütteyim,yukarıdaki değerlendirmelerinizde ille de pancar ve tarım amaçlı alkol olacak demişsiniz gerçi ama,elimdeki alkolün neden olmazını açıklayabilirmisiniz kısaca,teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukaridaki yanıtlarda açıklama var. Siz markasını bildiğiniz için internetten Güvenlik Bilgi Formuna bakın. Bitrex vb. Maddelere ilişkin bilgi alabilirsiniz

      Sil
  56. tıbbi amaçlı etilden sadece rakıyımı tavsiye etmiyorsunuz,vodka viski olabilirmi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tıbbi amaçlı alkolden rakı da tavsiye etmiyorum. Ama tarımsal kökenli alkolden hepsi olur.

      Sil
  57. İyi günler;

    Ben hazır etil alkolden rakı yapmayı denedim, Şöyle ki;


    1 litre etil alkolün içine 3,5 ml alfasol marka anason yağı ekleyip, 2-3 dakika çalkaladım. Üzerine 1,75 ml sıvı gliserin ekleyip yine yine 2-3 dakika çalkaladım.

    Daha sonra alkolü su ile seyrelterek %45 oranına getirdim. (1000 ml alkol,1150 ml su ile toplam 2,150 ml rakı elde etmiş oldum) içine ik adet kesme şeker attım. Şeker eriyinceye kadar çalkaladım.

    tadına bakmak için bir tek doldurdum. Tadını çok beğendim. Tavsiye üzerine içine biraz meşe cipsi katıp 1- 2 hafta bekletmeyi düşünüyorum.

    Ancak hazırladığım rakıyı dolaba koyunca rakı bir miktar beyazladı. Sonra tekrar dolaptan çıkarıp dışarıya koyunca normal haline döndü.

    Ben normalde satın aldığım rakıyı sürekli buzdolabında bekletirim. Herhangi bir beyazlama falan olmaz.

    Acaba yanlış veya eksik bir şeyler mi yaptım? Bu konuda tecrübeleriniz varsa bana yardımcı olabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anason yağı soğukta kristallenir. Rakiyi dolapta bekletmeyin.

      Sil
    2. Değerli Büyüğümüz rakı profesörü Aydın BOYSAN hocamız (Kendisini rahmetle anıyorum) der ki:"Rakıya buz koymak hamervahlıktır. Yani ruh hıyarlığı." o nedenle ben rakımız ve suyumu hocanın dediği gibi 5 saat öncesinden buzdolabına koyarım. (bu işin şakası) Normalde rakı ve suyumu buzdolabına koyarım. Aldığım hiç bir rakıda bugüne kadar problem olmadı. (Aldığım ev yapımı rakılar dahil)
      İlk açıklamamda 1 lt alkol için 3,5 ml anason yağı koyduğumu söylemiştim. Dün akşam 1 lt alkole 2,4 ml olacak şekilde yapmış olduğum rakıyı oranlayıp seyrelttim. Yine buzdolabına koydum. Sabah baktığımda beyazlama olmamıştı. Demek ki anason yağı fazla gelmiş olmalı.
      Nacizhane tavsiyem 1 lt etil alkolden rakı yapılacaksa 2,4 ml anason yağı yeterli. Bulanabilirse 0,5 ml yaş üzüm özü de eklenirse yaş üzün rakısı tadında müthiş bir rakı oluyor.
      Herkese afiyet olsun.

      Sil
  58. Hocam konu ile ilgili yapmış olduğunuz bilgilendirmeler gerçekten tatmin edici. Yaptığınız bilgilendirmeler ve açıklamalar konuya bakış açımı 180 derece değiştirdi diyebilirim...Yazdıklarınızdan benim çıkarımım, artık ya profesyonel bir elin damıttığı rakıyı ya da paşa paşa vergilerini ödediğim rakıyı içmek.
    Fakat sorun şu ki; buz dolabımı her açtığımda 1,5 litrelik TKEA ile hazırladığım hazır çorba, bulunduğu raftan bana göz kırpıyor! Metil alkol içerdiğinden şüphelendiğim için onu içmekten korkuyorum ama atmaya da elim gitmiyor. Gerçi ilk yaptığım gün iki duble içtim. Fakat bu iki dubleden önce bir duble de normal rakı içmiştim.
    Yani anlayacağınız böyle bir paronaya dolayısı ile bir aydır dolapta yer kaplıyor.
    Uzatmayayım asıl sorum şu: Öncesinde içmiş olduğum bir duble yeni rakı, sonradan içtiğim iki duble TKEA ile hazırladığım rakının panzehiri olmuş olma olasılığı var mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili dost,
      Önce bir konuyu açıklığa kavuşturulim ki yanlış anlaşılma olmasın. Markalı, bildiğiniz bir TKEA ile rakı yaptıysanız sağlık için ilave bir risk söz konusu degil. Benim söylediğim şey, bu hazır çorbadir ama içilmez anlamına gelmez. Siz buzdolabındakini güvenilir bir alkolden yaptıysanız için, heba etmeyin. Votka içmekten pek farkı olmaz neticede.

      Sil
  59. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim peki rakı değilde yeni toplanmış üzümden evde işleyerek şarap yapmak sağlık açısından sorun yaratır mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi bir şarap yaptıysanız dışarıdakilerle aynı risk söz konusudur. Neticede alkol dostunuz değildir:)

      Sil
  60. merhaba,öncelikle vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkürler.Lakin birşey kafama takıldı birkça senedir.kendi rakımı kendim yapıyordum güvenilir bir yerden aldığım pancardan üretilmiş tarımsal kökenli alkolden.şuan sadece belli toptancılardan alabilidiğimiz bir zamanlar migros ve çağdaş marketlerde satılan evsel kullanım amaçlı alkoller vardı.
    bu alkol ile tarımsal kökenli arasında fark varmıdır ?
    evsel kullanım amaçlı alkol ilede rakı yapılırmı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evsel Kullanım amaçlı alkol dediğiniz şey Tarımsal Kökenli Etil Alkol'den yapılmak zorundadır zaten. Dolayısıyla hazır rakılar bundan yapılır. Yalnız içine 'bitrex' koymaya başlandıktan sonra evsel kullanım amaçlı alkol tanımı mevzuatta boşa çıktı. Siz hala bitrex'siz TKEA buluyorsanız rakı yapabilirsiniz.
      Selamlar

      Sil
  61. Yani bilinen markaların etil'inden yapılan ev yapımı Rakı benzeri içkiler büyük oran da güvenli..bütün yorumları soruları okudum ve üstad kimyacımızın da cevaplarını da..Ve güvenle klasik tarifle evde Rakı benzeri içki yapılır ve içilir afiyetle..bilgilendiren Kimyacı üstada da burdan selâm olsun,yüreğine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dostum çok teşekkür ederim nazik yorumunuz için

      Sil
  62. Teşekkürlerrrr hocam.Daha öğrenecek çoookkk şey var. Ama en sevindiğim nokta bu hükmet milleti kimyager olmaya zorluyor..

    YanıtlaSil
  63. merhabalar hocam.Hazır alduığımız etil alkolün kokusunu ve yaptığı baş ağrısını gidermek için korbn filtremi yoksa sıcak su taktiğimi daha iyi olur. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dostum inan bilmiyorum. Sıcak su taktiği nedir onu da ilk def duyuyorum:) İçmeyin şu hazır rakıyı diyecem de elim varmıyor:) Vatandaş ne yapsın mecbur ettiler herkesi.

      Sil
  64. Yazınızı baştan sona kadar dikkatlice okudum,iyi yazılmış bir yazı.
    Ben BG muhacırıyım.Biz genelde(%90) kendi rakı ve şarabımızı kendimiz yaparız.Her türlü meyveden rakı yaparız-üzüm,erik.kayısı,incir,ayva,karışık meyveler,mandalina,portakal.Anason genelde kimse kullanmaz ve sek içeriz.Tavsiye ederim herkeze.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulgar muhacırlarının bu konudaki namını duymayan yok sanırım. Üstelik benim kökenimde oralara dayanır. Bununla birlikte anasonsuz brendi sınıfındaki bu içkiler her damak tadına uygun olmayabilir haliyle. Kendi adıma tek damııtımda yapılmış, sıcaklığı kontrol edecek düzeneği olmayan( alttan odunla ısıtılan vb.), akış hızı kontrolünü sağlayamayan, alkolleri ayrıştırmayan ve hijyen koşullarda üretilmeyen içkileri tüketmem. Klasik boğma rakı tabir edilen içkilerden bahsediyorum.

      Sil
  65. Merhaba, EA ve MA kaynama dereceleri farklı olmasından yola çıkarsak

    1) basınçlı olmayan bir kapta açık havada 65-66 derecelik sıcaklıkta buharlaşma tamamen bitene kadar ön distilasyon yapımı, bu işlem bize 65 dereceden daha düşük sıcaklıklarda buharlaşan MA aseton vb maddelerin sumadan uzaklaşmasını, daha yüksek sıcaklıklarda buharlaşan etil alkol ve diğer alkollerin maddelerin sumada kalmasını sağlayabilir (Bu aşamada buharın solunmaması için gerekli önlemler alınmalı ve işlem mutlaka açık havada yapılmalı çünkü buhar yoğun olarak metil alkol içerebilir)
    2) 1. damıtma sıcaklık 78-79 dereceye ulaşana kadar aşamalı şekilde sumayı basınçlı kapta ısıtıp sıcaklık 78-79 dereceye ulaşınca bu sıcaklığı aşmayacak şekilde sıcaklığı sabitleyerek distilasyon yapmak. bu aşamada sıcaklık 78 dereceye ulaşmadan önceki ve 78 dereceye ulaştıktan sonraki ilk ortalama 20-30 dakika boyunca elde edilen alkolü baş olarak ayırıp kullanmamak bundan sonra elde edilen alkolu kullanmak ( bu aşamada baş kısmını kullanmayarak 78 derecenin altında buharlaşan maddelerden de kurtulabiliriz) sıcaklı 78-79 dereceyi geçmediği için daha yuksek sıcaklıklarda buharlaşan alkoller ve diğer maddeler sumada kalır etil alkol ve ve 78 derecede buharlaşan diğer maddeler bize kalır diye düşünüyorum
    3) Ekstra güvenlik için 1 yada 2 kez daha distilasyon yapılıp sadece 78 derecede buharlaşan göbek kısmı kullanılabilir ancak bu yolla elde edeceğimiz rakı miktarı daha düşük olacaktır diye düşünüyorum
    4) hocam bu benim mantığım ama bilimle çelişir mi mantıklı mı onu da açıklamak size kalmış, bu siztem mantıklı olursa bunu uygulayabileceğimiz ısı kontrollü bir distilasyon cihazı öneriniz var mıdır?
    5) diğer bir risk bu yöntem mantıklıysa daha ucuza ve daha kaliteli bir rakı elde ettiğiniz için alkolik olabilirsiniz :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dostum niye bu kadar dolambaçlı bir yol tahayyül ettiniz bilmiyorum ama işler düşündüğünüz gibi de olmaz aslında. Zira alkolün kaynama dereceleri teorik ve saf alkol üzerinden verilen değerlerdir. Hiç bir çözeltide alkol belirtilen teorik sıcaklık değerinde kaynamaz. Yani buhar sıcaklığı biraz daha yüksek olur. Ağzı açık kaplarda bunu kontrol edemezsiniz. Basınçlı kap dediğiniz şey ise mazallah aşka sıkıntılara sebep olur. Damıtımda basınçlı kap kullanılmaz (vakum distilasyonmları hariç)

      Siz iyiğce araştırıp reflux ve pot stil damıtıma uygun, anasonlama yapılabilecek bir imbik tedarik edip bu işleri daha amaca uygun yapabilirsiniz.
      Selamlar

      Sil
    2. Teşekkür ederim üstadım

      Sil
  66. Cok faydali bir yazi olmus tesekkurler, konuya hakim biri tarafindan bilgilendirilmek ayrica rahatlatici, hocam dun ilk kez tkea aldim biotekno markasi bayisinden aldim tarim bakanligi onayli oldugunu soyledi satici ve duvarda sertifika falan vardi ama ilk seferim oldugu iicin inanilmaz korktum tadi biraz aciydi ve degisik bir kafasi var etkisi bugun bile surdu bu normal mi yine de merak ettigim her parti urunu teste tabii tutuyorlar mi bir parti uretimin bile metil cikma olasiligi var mi simdiden tesekkurler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırat Bey;
      Yazının içinde de belirttiğim bir yüksek lisans çalışması var. Piyasadaki markalı rakılardaki metil alkol oranını ölçmüşler. Hemen hepsinde MA varlığı tespit edilmiş. Alkollü içkiler kodeksinde de bu duruma yer verilmiş ve hektolitresinde 150 gramı aşmaması gerektiği belirtilmiş. Dolayısıyla bu değerleri aşmaz ise sağlık riski oluşturmaz diyor bize mevzuat. Hazır TKEA satanların üretimlerinde de bir miktar MA varlığı söz konusu olabilir ama bu sağlık riski yaratacak ölçüde değildir. Zira şeker pancarı küspesinden elde edilen melastan üretilen ya da buğday, patates vb.lerinden üretilen bu alkollerin meyvelerden gelen aromaya haiz olmaması benim için başat ve yeterli sorun. Bunu rakı diye kabullenip içmiyorum. Bununla ilgili çok fazla soru geliyor ve aslında tavsiye etmediğim, kendimin de içmediği bir içkiye yönelik danışmanlık yapıyorum bir yandan da. Burası tezatlar ülkesi:)
      Ama siz MA açısından müsterih olun sağlık riski oluşturmaz piyasada bilinen markalı ürünler. Ama damak tadınızı buna alıştırmanızı tavsiye etmem, gerçek rakıyı unutursunuz zamanla.
      Sağlıcakla kalın

      Sil
  67. Merhaba, öncelikle elinize, zihninize sağlık. Yorumları kendisinden uzun bir yazı olmuş. Ciddi bir tesisat, bilgi ve emek gerektiğinden anne işi, el emeği, göz nuru rakı yapımına girmek çok riskli benim gözümde. ki hobi olarak birasını evde yapan bir insanım, gerekirse emek veririm, yani o ayrı.

    neyse uzatmıyım, onlarca yorum arasından herkesin ortak derdi rakının maliyet/fiyat dengesizliği aslında. peki vergiyi koyanı hepten, kökünden değiştirsek? Gerçekte fabrikada 20 TL'ye mal edileni maksimum 35tl ye talep etsek, edebilsek üreticiden? Bu şık dışında bence en doğru tavsiyeleri siz zaten Yolluk'ta vermişsiniz...

    Normalde 5tl ye içilmesi gereken mercimek çorbasının beyaz masa örtülü restoranda 50 TL ye içilmesi gibi (çorba aynı çorba) gerçek süzme mercimekten vazgeçip, 3tl lik hazır mercimeğe bizi talim ettirenlerin sonu karaciğerlerinden olsun... (akşamcı bedduası)

    YanıtlaSil
  68. Merhaba, benim sorum yanlış bir damıtma işleminde baş kısmından göbek kısma geçecek metil alkolün tespiti için el refraktometresi önermişsiniz. Biraz araştırdım süt için olanlar vs. var. Tam olarak ne tip kullanılması gerektiğini paylaşabilir misiniz. Bir link yada daha net, ulaşılabilir bir bilgi olarak. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. El refraktometresi MA miktarını belirtmez sadece varlığını tespit eder. Bir çok piyasa rakısında da MA varlığı söz konusu. Dolayısıyla iyi hakim değilseniz konuya kullanmanızı tavsiye etmem. Zira yorumlayamazsanız sizi gereksiz yere endişeye sevk eder.

      Sil
  69. sumamızdaki metil oranını takip edeceğimiz cihaz (el refraktometresi) hakkında daha fazla bilgi verebilir misiniz. Piyasadakiler süt refraktometresi olarak geçiyor.

    YanıtlaSil
  70. Selamlar
    Bilginize ve zarif anlatımınıza derin saygılarımı iletmem lazım öncelikle.
    Bir reflux stil imbik almaya karar verdim.
    Bir yığın site forum video inceledim.Hepsinde tahmini ml ya da yüzde oran olarak baş göbek vs ayırılıyor deniyor.Baş ve göbek kısmını nasıl ayırıyoruz?Neresi baş neresi göbek?
    Kaynama derecesi mi? İlk gelen ürünün tahmini bir miktarı mı? Bir aptala anlatır gibi rica etsem???anllatırmısınız?
    Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha önceki yanıtlarda bu konuyu çok ayrıntılı yazdım. Lütfen yorumlar kısmına bakın.

      Sil
  71. Hocam kolay gelsin bende bu işe maddi imkansızlılar nedeniyle başladım şöyle bir surum var piyasada tıbbi kullanım amaçli etillerde bir
    %76 ve %96 var %76 kullansak daha az mı zarar görürüz mo olarak teşekkürle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir bağlantı yok aralarında. Alttaki yorumlarda konuya biraz değindim

      Sil
  72. Hocam öncelikle bilgi ve tecrubelerinizin degeri bizler icin pahabicilemez bu anlamda cok tessekkur ederim ben adanada yasiyorum yillarca yokluktan bogma ictik.
    Hayalim kendi etilimi uretmek imkan zaman birturlu buna izin vermedi en azindan suan hazir etil buldugumuz muddetce yazinizin yorumlarin ve cevaplarinizin tamamini okudum ne anlatmak istediginizi cok iyi anladim size iki sorum olacak
    1.internette MA ayrimi yapmamak icin en kolay EA elde edimi toz seker pekmez maya su deniyor ve bunda kesinlikle MA olamaz deniyor bu dogrumudur yoksa efsanemidir
    2. Bu sorum benim icin daha onemli zaman ayirip cevaplarsaniz gercekten minnet duyarim
    Gıda amacli ibaresi ile tıbbi amaclı etil alkolun farki nedir bir cam biri pette satiliyor.
    alkokim denen bir marka var
    Internetten gorseline bakarak uzerindeki etiketten siz anlarsiniz bitekxsiz seker kamisindan uretilmistir ibaresi var acitilmamisini kullaniyoruz bunda metil alkol varmidir raki yapiminda kullanilabilirmi cok sey istedim farkindayim ama benim icin cok onemli simdiden tesekkur ederim emeginize saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili dostum;
      Öncelikle şu MA işine bakalım. Bu konu elbet riskli ancak fazla bilgi kirliliği var. Metilalkol piyasadaki rakılarda da olabilir ki buna yönelik pek çok analiz sonucu var. Gıda kodeksi de 100 litresine 150 gr'ı geçmeyecek şekilde rakıda metil alkol varlığına müsade ediyor. Eğer damıtım konusuna gerçekten hakimseniz ve duyusal olarak da alkoller arasındaki farkı anlayabiliyorsanız, sağlık açısından risk yaratmayacak düzeyde ayrıştırma yapabilirsiniz. MA/EA ayrıştırması sanıldığı gibi kolay gerçekleşmez.
      MA meyvelerdeki ve patates gibi şekerli sebzelerdeki pektin varlığından dolayı oluşur. Şekerden elde edilen rakıda bu risk yoktur diyebiliriz teorik olarak. Ama şekerden elde edilen alkolde hobicilerin peşinde olduğu rahiyayı yakalamanız da mümkün değildir.

      Evsel kullanım amaçlı alkol ile tıbbi alkolün arasındaki fark kullanım amaçları ve ambalajları,pi,yasaya sunum şartları, yetkili satıcıları gibi unsurlardan kaynaklanıyor. Tıbbi kullanım amaçlı alkol eğer bitkisel kökenli ürünlerden elde ediliyorsa (pancar, şeker kamışı vb. gibi) denatüre edilmemiş yani bitrex koyulmamış alkol anlamına gelir.
      MA varlığı söz konusu olabilir ama düzeyi hakkında bir şey diyemem. Malzeme Güvenlik Bilgi formuna bakarak bulunabilir sorunun yanıtı.

      Sil
  73. Hazır etil alkolün
    Pancar ve tahıl üretinleri var.
    Hangisini tercih etmeliyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazır alkol tüketmediğim için aradaki tadım farkını bilmiyorum maalesef.

      Sil
  74. Hocam merhabalar bende siZe bir soru yönelticem ben internette gördüm evde viski yapımı acaba yapabilirmiyim siz bu konuda ne düşünüyorsunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili dostum biliyorsunuz mevzuat gereği evde distile içki yapmayı benim tavsiye etmem gibi bir durum söz konusu olamaz ama temel proseslerde elbet viski de yapılabilir. Scotch malt yapımı çok özel kuralları olan ve en az 3 yıl meşe fıçıda dinlendirilmesi gereken bir tür olduğu için pek efektif olmaz. Mısır kullanarak moonshiner reçeteleriyle amerikan viskisi yapmak en kolayıdır basitleştirilmiş proseslerde.

      Sil
  75. Merhabalar dostum yazın çok faydalı ve okunası olmuş. Buradan benim de sana sormak istediğim şey: ben bir alkol refraktometresi aldım bunda normal tekel rakısını ölçtüğümde 41 gibi bir değer çıkıyor kendi üretimim TKEA ile rakıyı ölçtüğümde de 41 gibi bir değer çıkıyor. saf etili ölçünce 60 üstünde çıktı. Şimdi internette yaptığım araştırmada bir kişi 17 brix gibi bir rakkamdan bahsediyor böyle olunca benim kafam karıştı. Acaba ben yanlış refraktometre mi aldım yada yorumda mı bir hata yapıyorum. Bu konuda bilginiz varsa bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Brix değeri bir çözeltideki şeker yoğunluğu ile ilişkilidir. Brix üzerinden ölçüm yapan bir refraktometre ile alkol ölçemezsiniz ve tersi. Brix yani, şeker üzerinden yapılan ölçümler daha ziyade şarapçılıkta geçerlidir. Üzümün içerdiği şeker oranına göre hasada karar verirken ya da potansiyel alkolü hesaplarken kullanılabilir. Siz sanırım metil alkol varlığını tespit için bir refraktometre aldınız, dolayısıyla bu cihazda brix ile bir işiniz olmaz.

      Sil
  76. Selam hocam valla süpersiniz yorumları baştan asagi okudum harika bilgiler emeğinize sağlık
    Benim öğrenmek istediğim sizin rakıyı
    Nasıl yaptığınız (mayşeyi ne ile yapiyor
    Neleri ne kadar koyuyor suma ve damıtma işleminde ne kullanıyorsunuz bize bi en başından sonuna kadar bu bilgiyi verirseniz çok iyi olur şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili dostum benim rakı yaptığımı da nereden çıkardınız:) Biliyorsunuz mevzuatımıza göre rakı üretmek için yılda 1.000.000 LT kapasiteli entegre bir tesis kurma şartı var. Ben de ne arar o kadar para. Onun için kurulum değil, başka alanlarda danışmanlık yaptım rakı / şarap fabrikalarına bir süre. Bunun dışında yine mevzuatımıza göre alkol ürünlerinin tanıtımını yapmak, özendirmek yasak ve cezası var. Ben de sizi özendiremem ve yanlış işlere sevk edemem haliyle kamuya açık ortamlarda ama size basitleştirilmiş proseslerde fermantasyon ve distilasyon teknikleri hakkında bilimsel ve teknik açıklamalarda bulanabilirim. Sorunuzu da eğer ben rakı üretmiş olsaydım nasıl üretirdim diye algılıyorum. Sanırım siz de bunu sormak istediniz. Bundan sonra yazdıklarımı bu bilgi ışığında yorumlayınız lütfen:)

      Eğer ben rakı üretseydim üç, dört şiardan hiç ayrılmazdım;
      1) Ölçemediğin şeyi yönetemezsin.
      2) Kötü fermantasyondan iyi rakı çıkmaz.
      3) En iyi rakı şaraptan yapılır. (Kükürt içermemesi kaydıyla)
      4) Su hayattır. Kötü sudan iyi rakı olmaz.

      Dolayısıyla eğer ben rakı üretseydim, tanen miktarı yoğun Gaziantep ve yöresinin çekirdekli kuru üzümlerini ya da mevsiminde Cabarnet Savignon cinsi yaş üzümleri tercih ederdim. Rakı fermantasyon ve distilasyonunda bunun şarapçılıktaki gibi büyük önemi yoktur ama hobi olarak yapılacaksa amaç mükemmeli aramak olmalı diye düşünürdüm.

      Kuru üzümleri üzerlerini örtecek kadar ılık su ekleyerek en az 48 saat şişmeye bırakır ve sonra miktarı uygunsa ayakla patlatarak şırayı elde ederdim. Bu şırayı da en az 8 saat kendi haline bırakıp şekerin suya yeterince geçmesini beklerdim. Sonra da bomemetre ya da hidrometre kullanarak şıranın şeker oranını ölçerdim. 8-9 bome ya da 1090-1080 özgül ağırlık olacak şekilde su ile seyreltirdim. Basit bir ph kağıdı ile ph’sını ölçüp 4-4,5 civarında bir değer gördüğümden emin olurdum ki çoğunlukla bu değerleri görürdüm. Sonra da distile alkol için uygun suşa sahip bir maya kullanırdım ki bu kısım çok çok önemli olurdu. Ekmek mayası, bira mayası zinhar kullanmazdım. Şarap ve meyve mayşelerinde çalışmak üzere üretilmiş bir maya kullanırdım. Özellikle yurt dışından getirebildiysem Double Snake marka meyve mayşesi mayası tercih ederdim ama reklam olarak algılanmasın şimdi durduk yere. Turbo mayaların da 48 saatlik olanlarını kullanırdım alternatif olarak. Bu turbo mayaların çoğu saf şeker için üretilmiş olsa da iyi sonuç alırdım pek çok seferinde. Deneysel bir üretim süreci geçirmek istersem maya falan koymazdım özellikle yaş üzüm mayşesine. Daha önce güzel şarap çıkmış bir bağın üzümüyse kendi üzerindeki mayanın macerasını gözlemek isterdim. Elbet bu durum çok daha uzun sürer ve ölçüm/gözlem ihtiyacı çok daha fazla olurdu.
      Aslına bakarsanız fermantasyon süreç boyunca gözlem ve ölçüm yapılması gereken bir işlem. 4-5 çeşit analizin yapılması tüm sürece hakim olmayı kolaylaştırır. Ama salt gözlemle ve ufak müdahalelerle de ilerletilebilir. Mayayı ufak bir kapta bir miktar mayşe ile uyandırdıktan sonra yavaşça karıştırıp loş ve gürültüsüz bir ortamda fermantasyonu başlatırdım. Mayşe sıcaklığının 30 dereceyi geçmemesi 23 derecenin altına düşmemesini sağlardım. Hava kilidi takılmış bir kovada sabah akşam yavaşça karıştırır ve meyvelerin hercümerç olmasını sağlardım. Gaz çıkışı bitmeye yakın bir anda ölçüm yapar 0 bome ya da 980-1000 SG değerini gördüysem fermantasyonu sonlandırırdım. Bu süreç mayşe miktarı, maya cinsi ve miktarına bağlı olarak 48 saat ile 4-5 gün sürebilirdi ama ideali 65-72 saati aşmamasıdır.
      Sonrasında mutlaka posasından ayırmak için sifonlardım. Posa ile damıtım yapmak da mümkün ama ölü maya vd. mikroorganizmalardan kurtulmak damıtma aşamasını da daha keyifli ve ürünü daha duyusal yapacağını düşünürdüm.
      Bu mayşeyi hemen damıtıma almazdım. Fermantasyon sürecine, üzüm cinsine, maya cinsine vb. etkenlere bakarak, biraz ön şarap diye tanımlanacak kısa bir yolculukta kendi haline bırakırdım. İşim gücüm olup da süre uzarsa arada tadına bakar sirkeleşme başlamadıysa acele etmezdim.

      Sil
    2. Geldik damıtım aşamasına. Damıtım için kimya mühendisliğinden mütevellit cam damıtım düzeneği kullanırdım. 2-5-10-20 lt kapasiteli cam balonlardan birisinin üzerine, reflux etkisi vermek için vigreux cam kolon ve arkasına yoğuşturucu koyup, ilk damıtımı yapardım. Eğer bu aşamada, bir üzüm deposuna girmiş gibi kesif bir üzüm kokusu duyarsam anlardım ki yüksek alkoller selam veriyor ve iyi bir fermantasyonu doğruluyorlar. İkinci damıtımda, sumayı %45’e seyreltip litresine 100 gr olacak şekilde anason tohumunu eklemeden önce, anasonları 8-12 saat ılık suda bekletirdim. İkinci damıtımı mutlaka pot still yapardım. Çöp, baş, göbek, kuyruk ayrımlarında, moonshiner’ların sırasıyla %3, %17, %65, %15 kesirlerine göre ilerlemeye çalışır ama TEKEL’in %15-20 Baş, % 70-75 Göbek, %10-15 kuyruk oranını da gözetirdim. Cam düzenek kullanmanın verdiği, ayrımsal oranları görsel olarak takip edebilme avantajını yaşardım. Bu aşamadaki püf noktasının, ayrımların sumadaki mutlak alkol (%100’lük) miktarı göz önüne alarak yapılması olduğunu zinhar unutmazdım. Yoksa yüksek alkollere bolca girdiğim bir rakı elde ederim. İkinci püf noktasının da ayrım için yapılan her ölçümün mutlaka sıcaklık düzeltmesine ihtiyaç duyduğunu aklımın bir kenarından çıkarmazdım. Elbette bu oranlar kitabidir. Damıtım sürecinde kesir geçişlerini duyusal olarak ( renk, koku, tat, sıcaklık, akış hızı) izler ve son kararı bu parametrelerle birlikte verirdim. Tekel zamanında bu karaları kıdemli ustalar verirmiş.

      Nihayet göbeği alıp, %45 oranına söndürür ve yaklaşık 7-10 gün sabah akşam kaptan kaba aktararak havalandırırdım. Sonrasında da tercihen serin ve loş bir ortamda en az 30 gün hiç dokunmadan dinlenmeye bırakırdım. Bu süre elbet bazı partilerde 60 güne ve daha fazlasına da kadar da çıkabilirdi. Üzüm ve incir gibi meyvelerde ilave şekere ihtiyaç duymazdım ki Tekel zamanında da Yeni Rakı öncesi reçetelerde şeker diye bir şey yok. Şeker işi, reçeteye pancar girince (YANİ HAZRI ALKOL-TKEA) peydah olmuş. Bu kadar uğraştıktan sonra tüm rahiyayı kaybetmemek için zinhar karbon filtresi falan kullanmazdım.

      Hayal işte, ben rakı üretseydim böyle üretirdim. Siz de hayal kurarsanız böyle kurun.

      Sil
  77. Teşekkürler hocam ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  78. Metil alkol etil alkol ayrımı .yakarak anlaşılır mavi alev kırmızı alev gibi

    YanıtlaSil
  79. anason yağı mı yoksa aroması mı? markası ne olacak? ne kadar koyulacak? merck alkolü mü yoksa tarımsal kökenli herhangi bir etil alkol mü?Gliserin gerekli mi? peki ya şeker? Kök tarçın ve defne yaprağı?... derken kendimi burada buldum ve Yazınızı, sorulan sorulara verdiğiniz cevapları okudum. Öncelikle, bi hevesle başladığım araştırma sürecimi, aydınlatıcı bilgilerinizle noktaladığınız için teşekkür ederim. İş çıkışı tekel bayiinden Tekirdağ rakısı almaya karar verdim :)

    YanıtlaSil
  80. :) Afiyetler olsun ama erken yılmayın bence.

    YanıtlaSil
  81. Merhaba hocam bilgileriniz için tşk ediyorum.hocam ben bizim mahallenin bakkalindan 1 yıldan beri étil alkol ve anason alip rakı yapıyorum tadıda güzel oluyo fakat bu şekilde yaptigim rakı vücuda herhangi bi zararı varmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu meseleyi daha önceki sorularda ziyadesiyle yanıtladım. İçtiğiniz şey nihayetinde etil alkoldür. Rakının ne zararı varsa onun da benzerdir ama anason aroması ve gliserin koymamanız şartıyla.

      Sil
  82. naber lan deli.. şıgdfuklhgnsdm

    YanıtlaSil
  83. Bu meseleyi daha önceki sorularda ziyadesiyle yanıtladım. İçtiğiniz şey nihayetinde etil alkoldür. Rakının ne zararı varsa onun da benzerdir ama anason aroması ve gliserin koymamanız şartıyla.
    Bu cümledeki "koymamanız" kelimesi sehvenmi yazıldı acaba, sonuçta anason kullanmamız lazım değilmi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anason yağı elbet koymalısınız. Bahsettiğim anason aromasıdır.

      Sil
  84. Hocam mrb

    ÜRÜN:NAS Grup ürünü(İrandan ithal) olan şeker pancarından üretilmiş etil alkol(kalitesi hakkında fikrim yok)

    Soru 1.
    Rakı yapmadan önce etil alkolü birkaç kez aktif kömür ile filtre edeceğim fakat seyrelttikten öncemi sonra mı filtre etmeliyim?

    Soru 2.
    Yukarıda birisi sormuş ama ben açıklayayım,
    Özellikle youtubede bir kişi etil alkol üzerine kaynar su dökerek etil alkol içerisinde acı tat veren etil asetatın bir miktarının bu sayede buharlaşacağını ve tadının yumuşayacağını iddia ediyor,tabi bu durumda bir miktar alkolde buharlaşaktır.Bu konuda fikriniz nedir bir miktar fayda sağlayabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlla filtre edeceksiniz öncesinde yapın.

      2 .Sıcak şu olayına çok guldum. Fizikokimya öyle bir şey değil maalesef. Olmaz bir faydasi

      Sil
  85. Piyasada satılan 96 derecelik etil alkollerde baş göbek kuyruk ayrımı yapılmış mıdır? Yapılmadıysa damıtıp yapıp göbeği ayırmamızı önerir misiniz)?
    Siz Oktanyum musunuz? Bilgilendirme konusundaki azminiz ve bunca zaman ayırıyor oluşunuz takdire şayan bir durum. Üslubunuz KİMYATURK'ten OKTANYUM'u çağrıştırdı bana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi o ayrımlar yapılıp göbek kısmı satışa sunulmuştur. Bir kez daha damitmak istege baglu. Öte yandan siz damitim yapabiliyorsaniz TKEA'u niye kullaniyorsunuz?
      Son olarak da Oktanyum değilim. Selamlar

      Sil
  86. Hocam öncelikle bu güzel, faydalı blogu hazırladığın için çok teşekkürler.
    Bende evde kendi imkanlarımla rakı yapmak istiyorum.
    Maişe hazırlarken turbo maya kullanmak istiyorum fakat fiyatları market mayalarına göre biraz yüksek.
    Dr oetker maya ile turbo mayayı birlikte kullanabilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dostum bazı maliyetlerden kacinmayin. Diğer mayalarla paçal yapmak yerine orijinal TY 48 mayayi uce, dorde bölüp kullanın 25 ltlik fermentor kovasında ya da damacanada

      Sil
  87. İzmirde kayınpederin yaptığı TKEA rakısını içtikten sonra konuyu merak edip araştırınca rastgeldim yazınıza. Meğer rakı hakkında hiçbirşey bilmiyormuşum. Yeni Rakının neden "Yeni" olduğunu bile burada sizden öğrendim. Üslubunuza ve sabrınıza da ayrıca hayran kaldım. Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili dostum teşekkür ederim nazik yorumunuz için.

      Sil
  88. Hocam ben de rakı yapmak istiyorum da double snake turbo yeast yurt dışı sitelerde buldum ebay üzerinden satın almayı düşünüyorum ama vodka yazıyor tüm double snake mayaların yanında ben rakı yapmak istiyorum bir fark olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rakı icin öze bir suş bulmanız mümkün değil, bildiğim kadarıyla. Duble Snake'in meyve mayseleri için gelistirdgel kırmızı paketler var onu kullanabilirsiniz ya da sizinsgirdugunuz izin y alkol dayanımlı votka, cin, rakı gibi içkilere uygun ilan TY'leri ullanabilrsiniz.ebay Turkiye'ye gönderilme başladı mı?

      Sil
  89. 3 kilo kuru üzüm 1 kilo pekmez 15 kilo saf su ve 15 20 arpa ile fermante edip imbikte damit caz üzümü sapini copunu iyi ayirin ☺

    YanıtlaSil
  90. Merhabalar benim elimde 160 lt bir fıçı var buna mayşe hazırlamak istiyorum. Kapağı kapatıp kelepçeyi vuruyorum ama yinede yanlardan hava giriş çıkışı oluyor, önüne geçemiyorum. Hava kilidi yapsam da çalışmayacak. Sorum şu; ben bu fıçı ile nasıl verim alırım alkolüm oluşur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fermantasyon açık ve kapalı olmak üzere iki türlü olabilir. Kapalı fermantasyondaki temel kural da hava girişinin olmamasıdır. (aneorobik ortamda gerçekleşmesi). Fıçı kapağını sızdırmaz kılmak için bir yöntem bulmalısınız. Conta yoksa koymak ya da eskidiyse değiştirmek gibi. Bu olmadığı takdirde oksidasyon sonucu alkol yanı sıra uçar asitlerin oluşması söz konusu olabilir.

      Sil
    2. Alkol derecesini mi düşürmüş oluyor bu olay sayın hocam?

      Sil
    3. Alkol oranından ziyade İstenmeyen fermantasyon urunlerinin oluşması söz konusu olacaktır.

      Sil
  91. Verdiğiniz tüm bilgiler için teşekkürler. .Ben de 1 yıldan beri TKEA ile ve anason aroması ile rakı yapıyorum. .Sorum şu: göbek bölgemde ciddi kilo artışı oldu.Yediğim gıdalara dikkat eden ve spor yapan biriyim..Bu kilo sorununu birkaç arkadaştan da,duydum..Bir de, eczacı arkadaşım ; bu rakının , markalı rakı ile farkının distile edilmemiş olması nedeniyle,daha fazla mayanın vücuda girmesiyle,kilo artışı yaptığını söyledi ..Bu doğru olabilir mi? Sizden ve yorum yapan rakicı ardaslardan yardım almak istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TKEA'de elbette distile edilmiş alkoldür. Kimyasal olarak doğrudan bir bağlantı kurmak mantıklı olmaz. Gerisi beni aşar:)

      Sil
  92. Hocam ben 160lık fıçıya kurdum hava kilidi yaptım fakat hava kilidinden çıkış olmuyor galiba yanlardan kaçırıyor. Alkol oluşur mu? Böyle olmasının ne gibi ters etkisi vardır?

    YanıtlaSil
  93. Teflon conta ile adaptör yapabilirseniz olur. Alkolle temas edecek kısımların plastik olmamasına özen gösterin.

    YanıtlaSil
  94. Gercekten harika bir yazi olmus her ne kadar yazınızın hepsini bitirememis olsamda anlatiminiz minik şakalariniz muhteşem.. etil diye içip metil alkolden kör olmazsak yorumlarda görüsuruz saygilar

    YanıtlaSil
  95. mustafa şahin11 Şubat 2019 07:46

    öncelikle selam eder,saygılar sunarım..
    alkol fiyatlarındaki fahiş artışlardan dolayı,lezzetini beğenerek içtiğim tekirdağ rakıdan vazgeçip bende evde kendi rakımı kendim yapmaya karar verdim,işin daha başındayım yaklaşık 1 haftadır
    konuyla alakadar oluyorum,sanırım bir müddet bende piyasadan bulacağım hazır alkollerle idare edeceğim,sonrasında ise kendi alkolümü damıtarak lezzetli bir içecek yapmak istiyorum ama bununda epey ince bir iş olduğu aşikar..
    şu an için bir sorum olmayacak,üslubunuza istinaden bende bişeyler yazmak istedim..umarım zaman içerisinde bizi tecrübe ve bilginizden mahrum bırakmazsınız..saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mustafa Bey derin ve keyifli bir yolculuk olacaktır şüpheniz olmasın.
      Sevgiler

      Sil
  96. Selamlar. Yazı super olmuş. Bende 40 liraya neva marka etil 7.5 liraya anason alıp evde yapanlardanim. Şuan hatt 2 litre var evde ç.tesi gömmeyi düşünüyoruz. Güvenilir bir marka etil var mı bildiğin. Veya etili ne şekilde elde edebilirim de kendi ürettiğim etimden yapabilirim. 0536 465 1727 numaram bu hocam wpden de bilgilendirebilirsin

    YanıtlaSil
  97. Bir profesyonelin yorumları çok faydalı oluyor, teşekkürler. Ben kullanmasam da evimizde alkol tüketimi var. İmbik vs ile alkolü üretmek de bize göre değil. Güvenilir bir firmadan gıda amaçlı etil alkol alınmasına ne dersiniz ? Bu etil alkol hangisinde n üretilmiş olursa- rakı yapmak için- daha iyi dir ? Mısır? pancar ? bugday ? litresi 50 tl olan da var 30 tl de, kafa karışıyor..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hazır alkolden rakı yapılır mı?